Maak het verschil

lonely-girl-1574646-639x481-2

Toen er een artikel in de krant stond over een nieuw vrijwilligersproject met dakloze jongeren, toen wist ik meteen wat ik moest doen. Dat sloeg feitelijk nergens op, want ik heb niets met daklozen. Ze zijn me te vies en te onvoorspelbaar.

Alle keren dat ik zei dat ik graag vrijwilligerswerk wilde gaan doen, zei ik eigenlijk niet meer dan dit: dat ik vromer wilde zijn dan ik ben. Want nooit deed ik wat. In het verzet hoefde je waarschijnlijk ook niet op mij te rekenen.

Inmiddels zijn er twee informatiebijeenkomsten en een gesprek geweest bij de stichting voor daklozenopvang in de stad. In januari komt er een groepsactiviteit en dan gaan de toekomstige ‘social parents’ daten met de zwerfjongeren om te kijken of er een match is.

Er zijn schrijnende verhalen over jongeren die met een beetje geluk een kaart van hun hulpverlener krijgen op hun verjaardag. Jongeren die niemand hebben om op terug te vallen, behalve hun zogenaamde vrienden van de straat.

Jongeren die jouw eigen wereld van ‘afspraak is afspraak’ en ‘dit is ons doel’ en ‘dit zijn onze regels’ op zijn kop zetten. Omdat hun wereld altijd op zijn kop heeft gestaan.

Soms droom ik dat ik weer eens vier of zes weken op reis kan. De heimwee naar een onbekende wereld kan zo op me vallen – weg zijn en toch heel erg ergens zijn, elke dag iets anders zien, elke dag iets anders moois.

Ik ga helemaal niet op reis, maar toch voelt het alsof ik op reis ga. Met een onbekende metgezel. We zullen de weg kwijtraken en hobbelige wegen en hoge bergen over moeten, maar hopelijk komen we op plekken waar we nooit zijn geweest, waar we andere dingen zien, steeds iets anders moois. We gaan een avontuur aan, van vertrouwen winnen en vertrouwen geven – een avontuur waarvan je niet van tevoren weet of het gaat lukken, maar zo gaat dat met avonturen.

Misschien is het te veel gevraagd om voor iemand het verschil te maken, en misschien is het nog veel meer om het aan een ander te vragen, maar ik vraag het – maak het verschil voor mij.

lonely-girl-1574646-639x481-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *