Intussen in San Marino

schermafbeelding-2016-11-22-om-12-15-06

Het stadion van San Marino telt 7000 plaatsen. In 2013 werd het verbouwd voor 500.000 dollar. De Fifa betaalde. In 2014 schonk de wereldvoetbalbond de Italiaanse enclave 1400 ballen. In San Marino wonen ruim 31.000 mensen, ongeveer evenveel als in Bergen en in Aalsmeer.

Vrijdag verloor San Marino een WK-kwalificatiewedstrijd van Duitsland met 0-8. Een vrij gebruikelijke uitslag voor het nationale elftal, dat sinds 1986 meedoet aan alle EK- en WK-kwalificatierondes en altijd verliest. Nederland boekte tegen San Marino de grootste zege ooit, 11-0. Mooi als je als superklein staatje je bijdrage kunt leveren aan zo’n mijlpaal.

Thomas Müller, de Duitse aanvaller van Bayern München, zei vrijdag dat dit soort wedstrijden niets te maken hebben met professioneel voetbal. Dat hij niet begrijpt dat topvoetballers middenin het seizoen tegen amateurs moeten spelen en dat ze ook nog onnodige risico’s lopen op blessures omdat de tegenstanders alleen maar hard kunnen verdedigen.

San Marino eist excuses en respect. Voetbal is van iedereen.

De communicatiemanager van San Marino schreef een open brief. Dat hij wel begrijpt dat Müller vrijdagavond ook met zijn vrouw op de bank had kunnen liggen in zijn luxe villa, dat Müller ook duizenden euro’s had kunnen verdienen op een sponsorevenement. Dat Muller gefrustreerd was dat hij niet had gescoord.

En toen kwam het. ,,Voor mij is duidelijk dat jij het type bent dat onder het mooiste tenue nog sandalen met witte sokken zou dragen.’’ Denk hierbij: een foto van voeten met witte sokken in sandalen. ‘Hilarisch’, werd de reactie van de pr-meneer genoemd, en ‘briljant’.

Mijn grappen zijn vaak beter. En ik ben nog niet eens de leukste thuis.

Toen de pr-man zijn frustraties verpakt in flauwe cliches eruit had gegooid, kwam er een serieuzer argument. Van de opbrengst van de wedstrijd wordt een voetbalveld voor de jeugd aangelegd in Acquaviva.

Dan kun je nergens meer tegen zijn.

Acquaviva ligt niet in Malawi of in Congo. Acquaviva is een dorp, pardon, een afgelegen dorp, met 2100 inwoners in San Marino, een van de rijkste landen ter wereld, een staat zonder schulden, met weinig werkloosheid. De voetbalbond van San Marino ontvangt net als alle andere bij de Fifa aangesloten bonden jaarlijks 1,6 miljoen dollar, opdat het voetbal overal ter wereld zal schitteren en schijnen.

De wedstrijd tegen Duitsland werd vrijdagavond bezocht door 3851 toeschouwers, het stadion was voor ruim de helft gevuld.

Bij de loting voor kwalificatie voor het WK van 2018 waren de 52 Europese landen naar sterkte verdeeld over zes potten. In pot zes zaten Kazachstan, Luxemburg, Liechtenstein, Georgië, Malta, San Marino en Andorra. Dat zou een spannende poule zijn. De winnaar promoveert, de voetbalsport wint sowieso.

 

(Deze column verscheen op donderdag 17 november in het Noordhollands Dagblad, het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en in de Gooi- en Eemlander)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *