Intussen in Duitsland – Uli Hoeness

cid160754_HoenessVI05_640_580x310

Uli Hoeness, de voorzitter van Bayern München, heeft tegen journalisten gezegd dat hij nooit gaat meewerken aan een boek over zijn tijd in de gevangenis. ,,Het waren zoveel intense ervaringen, het is beter dat ik die voor mezelf houd, het was zo ongelooflijk. Misschien dat ik de ervaringen ooit deel met mijn familie of vrienden als we een glas wijn drinken, ze bezorgen me kippenvel.’’

Hoeness werd in 2014 veroordeeld tot 3,5 jaar cel, vanwege een nogal enorme belastingfraude van 28,4 miljoen euro. Hij had geen aangifte gedaan over geld op een Zwitserse bankrekening.

Er ging een schok door een deel van de wereld. Hoeness, oud-speler, oud-international en vooral de voorzitter die de club groot, goed en steenrijk had gemaakt, stond bekend als een charismatische, geliefde en eerlijke zakenman. ,,Bayern München is de beste club van de wereld en dat komt door de persoonlijkheid van Uli Hoeness’’, zei toenmalig trainer Pep Guardiola. Hoeness hielp clubs met financiële zorgen door ze een oefenwedstrijd tegen Bayern te laten spelen. Hij hielp spelers die problemen hadden. Werd onderscheiden voor zijn steun aan goede doelen. Was een geliefd spreker, populair bij politici. Hij wilde dat de Fifa strenger optrad tegen corruptie. ,,Ik weet dat het nogal stom klinkt maar ik betaal al mijn belastingen’’, zei de man zelve in 2005. En, tegen het blad Bild: ,,Als het gaat om geld dan kom je op een punt dat je tevreden moet zijn.’’

Na zeven maanden in een eigen kamer met flatscreentv kon Hoeness overdag aan de slag op de jeugdafdeling van de club. Een chauffeur haalde hem op en bracht hem ’s avonds terug naar de gevangenis. Later kon hij ook in de weekeinden naar huis. Begin vorig jaar kwam hij vrij, de helft van de straf zat erop. In november werd Uli Hoeness opnieuw voorzitter van Bayern.

Tegen de verslaggevers in Zwitserland zei de 65-jarige Duitser dat hij niet meer is wie hij was. Hij is nederiger geworden, toleranter, bedachtzamer. Hij zal zich minder snel uitspreken over allerlei zaken.

De dag na zijn herverkiezing bood de nieuwe voorzitter al zijn excuses aan omdat hij had gezegd dat RB Leipzig de nieuwe vijand was van Bayern. Hij had ‘de nieuwe tegenstander’ bedoeld. Hoeness is tegen het plan van de Fifa om 48 landen te laten meedoen aan het WK. Bayern-spelers die geen Duits willen leren krijgen een geldboete. ,,De trainer moet daar erg scherp op zijn.’’ Je vraagt je af wat Hoeness zou zeggen en doen als hij niet zo nederig en bedachtzaam en tolerant was geworden.

Dat boek komt er vast. Ik heb nu al kippenvel, vanwege de ondraaglijke ongelijkheid van het bestaan.

 

(Deze column verscheen op donderdag 19 januari in de regionale dagbladen van Hollandmediacombinatie – Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander, Noordhollands Dagblad)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *