Het maakt nog steeds wel uit

sweden-womens-soccer-team-for-olympic-games-2016

Intussen in Zweden

Achterop het shirt van Arjen Robben staat de tekst: ‘Iedereen die je tegenkomt voert zijn eigen strijd, waar jij niets van weet. Wees aardig. Altijd.’

‘Kijk nooit op iemand neer, behalve om haar te helpen op te staan’, staat op het shirt van Steven Berghuis.

De spelers van het Nederlands elftal hebben zelf de teksten uitgekozen, het zijn tweets van bekende vrouwen. De campagne van de KNVB is bedoeld om meisjes te inspireren, door ze te vertellen dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn, en dat het niet uitmaakt of je man bent of vrouw. De oranje shirts van het Nederlands elftal met tekst zijn sinds gisteren – Internationale Vrouwendag – te koop. Tien procent van de opbrengst gaat naar jonge Nederlandse sportsters.

Dit verhaal is voor de helft nepnieuws. De shirts zijn echt. Ze worden niet gedragen door Oranje, maar door het Zweedse vrouwenelftal, de nummer twee van de Spelen in Rio. Aanvoerster Lotta Schalin zegt dat de teksten de speelsters er constant aan herinneren dat ze elke wedstrijd kunnen winnen in elke competitie. Cynici zullen er op wijzen dat het Zweedse elftal maandag in de Algarve Cup verloor van Nederland, dat niet met de sterkste opstelling speelde.

Michael Phelps, de grootste zwemmer aller tijden, winnaar van 23 gouden olympische medailles, vertelde onlangs dat zijn succes mede is te danken aan het feit dat zijn coach hem verbood om ‘kan (ik) niet’ te zeggen. De kracht van woorden die gedachten worden die werken is nooit zo duidelijk bewezen als in de wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat je daadwerkelijk gelukkiger wordt als je elke avond drie dingen opschrijft waar je blij of dankbaar voor bent.

Honderdduizend mooie woorden achterop voetbalshirts kunnen niet verbloemen dat het nog steeds wél uitmaakt of je man bent of vrouw. Het is raar om te beseffen dat het niet zeker is dat mijn dochters evenveel kansen zullen krijgen als de jongens uit hun klas. Wie dat afdoet als dom feministisch vrouwengezeur of slachtoffergedrag kent de feiten niet. Om dicht bij huis te blijven: er is nog nooit een vrouw lid geweest van de minstens vier-koppige hoofdredactie van deze krant. En dan hebben we het nog niet over de ergste vormen van uitbuiting en misbruik.

Er wordt vaak gezegd dat vrouwen meer moeten gaan lijken op mannen als ze gelijke kansen willen hebben. Ze moeten vaker het woord nemen bij vergaderingen, bijvoorbeeld. Het lijkt mij net zo noodzakelijk dat mannen wat meer op vrouwen gaan lijken. Alleen daarom al zou het echt super zijn als Arjen Robben op 25 maart in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije scoort met Beyoncé op zijn rug: ’Mannen bepalen wat vrouwelijk is. Het is belachelijk.’

 

(foto sbnation.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *