Een bondscoach van 69 komt altijd te laat

media_xll_4900003

Intussen in Turkije

Het gaat niet zo heel goed met Fenerbahce, de topclub in Turkije, die altijd de ambitie heeft om landskampioen te worden en bekerwinnaar en winnaar van een Europese cup. De club van Robin van Persie, Jeremain Lens en Gregory van der Wiel staat derde in de competitie en kan koploper Besiktas niet meer inhalen. In de Europa League werd Fenerbahce eind februari uitgeschakeld. De ploeg speelt nog wel om de Turkse beker.

Trainer Dick Advocaat zei tegen diverse media dat hij te laat bij de club kwam (aan het einde van het voorseizoen) om de disbalans in de ploeg weg te nemen. Sommige spelers zijn niet scherp en fit genoeg voor dit niveau, zei hij. Gedurende het seizoen kun je dat niet veranderen.

En we missen dit seizoen de fans, zei Advocaat onder meer tegen de website turkish-football.com. Als we elke wedstrijd 40.000 supporters hadden gehad, zoals in het verleden, dan zou het een heel ander verhaal zijn geweest.

Zo’n goeie hebben wij nog niet gehad.

De overstap naar Fenerbahce kwam afgelopen zomer nogal onverwacht. Dick Advocaat was nog maar een paar maanden assistent-bondscoach van Danny Blind bij Oranje. Blind was geschokt en teleurgesteld.

Dick Advocaat was toen 68 jaar.

Ik geloof er niks van dat je aan oudere werknemers helemaal niets meer hebt omdat ze niets meer kunnen en niets meer willen en al schrikken als hun bureau twee centimeter wordt verplaatst. Maar toch. Waarom zou je nadat je de officiële pensioenleeftijd hebt bereikt nog een belangrijke functie willen vervullen of een echte baan willen hebben? Er is een tijd van komen en gaan. Het lijkt mij een mooi en waardig streven om op tijd plaats te maken voor iemand die jonger is. En dan hoef je niet achter de geraniums te gaan zitten (bestaan die eigenlijk nog), als je dat niet wilt. Je kunt jezelf nog op zoveel andere manieren nuttig maken. Niemand is onmisbaar, over het algemeen is er altijd wel iemand die net zo goed is als jij, alleen moet die wel de kans krijgen om zich te ontwikkelen of te bewijzen.

In juni stopt Advocaat bij Fenerbahce. Daarna wordt hij bondscoach bij het Nederlands elftal. Samen met Ruud Gullit is hij geloof ik niet helemaal precies de verpersoonlijking van de vernieuwing die het Nederlandse voetbal nodig heeft, maar misschien zijn deze twee mannen er wel heel goed in om de laatste strohalm te pakken voor het WK.

Als dat niet lukt, dan ligt het aan de fans. En dan komt het doordat Dick Advocaat er te laat bij kwam, dat sowieso.

Onze nieuwe bonscoach is 69.

Als hij ooit ergens te laat kwam, dan is het nu.

(Deze column stond op donderdag 11 mei in de regionale dagbladen van Hollandmediacombinatie – Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander. De foto is van Het Laatste Nieuws)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *