Bondscoach zijn is een vak

Thomas-Tuchel-20152

Intussen in Duitsland

Toen Peter Hyballa deze zomer trainer werd van NEC, moest hij aan iedereen uitleggen wat Gegenpressing is. In Duitsland weet ieder jongetje van 11 dat, zei hij in een interview met Voetbal International.

Gegenpressing is net zo hip en happening als het Nederlandse totaalvoetbal ooit was. Als ploeg je tegenstander voortdurend onder druk zetten, elke verloren bal meteen proberen terug te winnen, zorgen dat de tegenstander geen goede pass kan geven, zo snel mogelijk in de tegenaanval gegaan. Hadden de spelers van het Nederlands elftal het maar geweten en zo gedaan, zaterdag in Sofia. ,,Tactisch gezien zie ik hier nog veel ouderwetse manoriëntatie, koppeltjes die zich over het veld bewegen´´, zei de Duitse trainer. Ouderwetse manoriëntatie, dat kan sowieso sinds de jaren zestig niet meer de bedoeling zijn.

In het interview zei Hyballa dat hij in Nederland de bereidheid mist om te leren. Het was nog winter, Oranje had nog niet lamlendig verloren van Bulgarije, er was nog enige hoop op deelname aan het WK, de PvdA had nog 38 zetels, Danny Blind was nog bondscoach en de trainer van NEC had de teloorgang van het Nederlandse voetbal al in een paar woorden samengevat. Hij zei dat de KNVB eens een buitenlandse bondscoach moest aanstellen, een Spanjaard bijvoorbeeld.

Nu Blind is ontslagen ligt in alle voetbalhopeloosheid de wereld toch weer een beetje aan onze voeten. De KNVB heeft voorzichtig gezegd dat een buitenlandse bondscoach niet wordt uitgesloten, maar de meeste voetbalkenners roepen om het hardst namen van spelers en trainers uit de Nederlandse voetbalglorietijd, de periode dat we alles konden en besloten om de bereidheid om te leren in onze pet te gooien. ,,We hebben jullie bestudeerd, het is typisch Duits dat we daarna zeiden: En nu willen wij het beter doen’’, zei Hyballa.

Duitsland gooide na een aantal magere jaren het roer in 2004 om. Alle profclubs kregen een eigen voetbalschool, er kwamen onafhankelijke voetbalacademies, de nadruk lag op tactische en technische trainingen. Bondscoach werd  Joachim Löw, de denker, die de degelijke Duitsers aanvallend en aantrekkelijk liet spelen. Verscheidene Duitse clubs stelden ook denkende trainers aan, zonder een indrukwekkende loopbaan als voetballer, maar wel met een eigen visie, intelligent, innovatief, nieuwsgierig naar nieuwe inzichten en ontwikkelingen en leergierig, dat ook.

In Nederland worden ze wel laptoptrainers genoemd, door mensen die hardnekkig blijven geloven dat je vooral een goede trainer bent als je ongeveer 66 interlands hebt gespeeld. Bondscoach zijn is een vak, en nog een heel moeilijk vak ook.

Nederland was altijd tolerant en open, maar het voetbal hier vind ik nu erg conservatief. Gooi die ramen eens open, zei Hyballa.

Het contract van Thomas Tuchel, de trainer van Borussia Dortmund, loopt deze zomer af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *