De tatoeage bij zijn hart

image3

Intussen in de VS

Die dag voelt hij hoe hij bevriest in zijn eigen lichaam, zou Jonathan – D.J. – Hernandez later zeggen. Die dag in juni 2013 wordt hij, zoals zo vaak, gebeld door zijn jongere broer Aaron, talentvol footballspeler bij The New England Patriots. Odin is dood, zegt Aaron. De politie doet onderzoek en mijn naam wordt genoemd. Hij zegt dat hij onschuldig is.

Odin is Odin Lloyd, de aanstaande zwager van Aaron. Aaron en zijn verloofde hebben samen een dochtertje van zeven maanden. Aaron heeft een contract van 7 jaar bij The Patriots, goed 41 miljoen dollar, en dat is nog zonder premies.

Op 16 april 2015 wordt de 25-jarige Aaron Hernandez vanwege de brute moord op Odin Lloyd veroordeeld tot levenslang, zonder de kans op vrijlating.

Dan is al bekend dat de footballspeler ook wordt verdacht van de moord op Daniel de Abreu en Safiro Furtado in Boston, die hij zou hebben doodgeschoten omdat een van hen tegen hem was opgebotst in een nachtclub. Aaron zou een vriend – tevens zijn drugshandelaar – in zijn gezicht hebben geschoten.

Hij heeft een heel groot hart. Dat is het allergekste van alles, zegt Jonathan Hernandez in een even prachtig als beklemmend interview in het blad Sports Illustrated.

Het allergekste is lang niet het goede woord voor de afschuwelijke tragedie die zich heeft voltrokken. Een vriendelijke, innemende jongen die in koelen bloede mensen doodschiet. Die zijn eigen droomleven en dat van zoveel anderen naar een nachtmerrie knalt. Niet te bevatten is het dat een steenrijke, bekende speler van een professionele en gerenommeerde sportorganisatie zo veel schade en verdriet kan aanrichten.

Wat moet je als dat je broer is?

Jonathan Hernandez doet het zo. Hij belt Aaron vaak, en zoekt hem op in de gevangenis. Aaron houdt vol dat hij onschuldig is. Jonathan zegt in het interview dat hij niet weet wat zijn broer heeft gedaan en wat niet. En dat dat voor hem, anders dan voor de families van de slachtoffers, niet relevant is. ,,Ik praat met hem. Ik hou van hem. Dat gaat niet veranderen.’’

Vorige week woensdag kreeg Jonathan Hernandez opnieuw een telefoontje waardoor hij van binnen zal zijn bevroren. Niemand zag aankomen dat Aaron Hernandez zich in zijn cel zou ophangen, een paar dagen nadat hij was vrijgesproken van de moord op De Abreu en Furtado.

Op televisiebeelden zie je Jonathan Hernandez maandag lopen in zijn donkergrijze pak, naar het gebouwtje waar de afscheidsdienst voor zijn broer wordt gehouden. Wat je niet ziet is de tatoeage bij zijn hart.

‘D&A. Er is geen andere liefde dan de liefde voor een broer. Er is geen andere liefde dan de liefde van een broer.’

(Deze column verscheen op donderdag 19 april in de regionale dagbladen van Hollandmediacombinatie. De foto is van Sports Illustrated.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *