Een nieuwe olympische sport

0bf1295432e4a8a5b3b368a6f4604c0e

Intussen in China

De organisatie van de Aziatische Olympische Spelen heeft een nieuwe sport toegevoegd aan het programma. In 2018 wordt er ook gestreden om goud in de e-sports. E-sports beoefen je achter je computer.

Het lijkt iets uit een science-fiction boek, maar het is echt. Er zijn op de wereld meer e-sporters dan voetballers en het aantal groeit enorm. Er gaat veel geld in om. Het prijzengeld op The International – het jaarlijkse toernooi in Dota 2 – is bijna 19 miljoen euro. Het gat met het tennistoernooi van Roland Garros (32 miljoen) is niet eens zo heel groot.

Wetenschappers van de Sport Universiteit in Keulen constateerden dat e-sporters voor vergelijkbare fysieke uitdagingen staan als andere sporters. Gamers maken ongeveer 400 bewegingen per minuut, vier keer zoveel als de gemiddelde computergebruiker. Bovendien moet je bij het gamen je handen op verschillende manieren gebruiken en werken allerlei delen van je hersenen op hetzelfde moment. E-sporters produceren evenveel van het hormoon cortisol als autocoureurs tijdens een race en hun polsslag is even hoog als die van snelle marathonlopers. Strategische games zijn zo complex, dat je veel van tactiek moet weten om je tegenstander te kunnen verslaan. De professor die het onderzoek leidde vindt dat e-sporters meer moeten trainen en beter op hun voeding moeten letten, dan houden ze het langer vol. Nu stoppen de meesten rond hun 25ste, dan zijn ze niet meer zo handig en snel als nog jongere gamers.

E-sports speelde zich voornamelijk online af, via het kanaal Twitch van boekenverkoper Amazon en via YouTube, maar traditionele media stappen er ook in. Want behalve veel beoefenaars zijn er ook veel fans. ESPN zendt allerlei competities uit en op Fox Sports is de e-eredivisie te zien, de e-divisie, die in februari begon. Ziggo stopte drie ton in de e-tak van Ajax. Club en sponsor zien het als een uitstekende manier om jongeren te bereiken.

Voetbalclubs in het buitenland gaan nog veel verder. Manchester City stelde Kieran ‘Kez’ Brown aan, een 18-jarige gamer die de club vertegenwoordigt op e-sports toernooien. Paris Saint Germain kocht zelfs een compleet e-sportsteam, dat niet eens het voetbalspel Fifa speelt, maar de nog populairdere strategische games zoals League of Legends en Counterstrike. In de VS begint de de NBA volgend jaar met een e-basketballcompetitie. De Braziliaan Wendell Lira stopte met voetballen om professioneel Fifa-gamer te worden. Hij heeft een YouTubekanaal met 340.000 abonnees waarop je hem de voetbalgame kunt zien spelen, soms in zijn dikke winterjas.

De organisatie van de Asian Games sloot een samenwerkingsverband met Alisports, het bedrijf dat in China e-sportstadions wil bouwen.

De wereld is een science-fiction boek.

(Deze column verscheen op 20 april in het Noordhollands Dagblad, het Leidsch Dagblad, het Haarlems Dagblad en in de Gooi- en Eemlander.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *