Een schrijfblok in Gangneung

bouwput-gangneung

Intussen in Zuid-Korea

In de schaatshal in Gangneung zat een groepje mensen van een zekere leeftijd, met oranje truien, oranje mutsen, met vlaggetjes en toeters. Voor de achtdaagse reis naar het Zuid-Koreaanse bergdorp hadden ze 1995 euro betaald, inclusief logies en ontbijt, een excursie, reisbegeleiding en vervoer naar de schaatshal waar het WK afstanden was.

In een filmpje op schaatsen.nl vertelt een man dat hij vijftig jaar geleden voor het eerst bij een internationaal schaatstoernooi was. In 1967, in Noorwegen, op het WK allround, ‘met Ard en Keessie’. Ook de andere oranjefans in Gangneung zijn verstokte schaatstoeristen, lang geleden ’besmet geraakt door het virus’. Schaatsen vinden zij een sportieve sport en benaderbaar. Waarmee ze bedoelen dat alle supporters juichen voor alle sporters en dat je gemakkelijk een praatje kunt maken met een schaatser of zijn ouders. Bij het zien van de vrijwel lege hal kon je je daar van alles bij voorstellen.

Nederland won op de veertien onderdelen van het WK vijftien medailles, acht keer goud, de andere landen ver achter zich latend. Japan en Canada wonnen vier medailles, voorheen schaatsland Noorwegen won een keer brons.

In een artikel op de website kijkt de Amerikaanse sportzender ESPN vooruit naar de Winterspelen van volgend jaar in Zuid-Korea. Bij het schaatsen wonnen de Amerikanen drie jaar geleden in Sochi niets. Schaatsheld Eric Heiden, in 1980 in Lake Placid goed voor vijf keer goud, zegt dat het langebaanschaatsen dankzij de Nederlandse deelnemers en supporters niet in nog veel grotere problemen verkeert.

Toen we zaterdag hadden gezien hoe Jorrit Bergsma instortte op de 10 kilometer, waardoor Sven Kramer toch goud won, in iets wat eigenlijk twee wedstrijden achter elkaar waren, waarbij de tegenstanders geen enkele rol van betekenis speelden, toen hoorde ik mezelf zeggen dat dit toch niet nog tien jaar kan bestaan. De commentatoren van de NOS, die het hele WK afstanden live uitzond en ongetwijfeld met een flinke ploeg naar Azië was afgereisd, spraken behoorlijk opgewonden van een historische wedstrijd.

Naar de uitzending van de ontknoping van de 10 kilometer keken 1,345 miljoen Nederlanders.

Sven Kramer twijfelt of hij volgend jaar ook de 1500 meter rijdt in Gangneung. De wedstrijden zijn er heel laat, zodat die in Nederland, waar het acht uur vroeger is, op prime time zijn te zien.

Verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden, dichtte Remco Campert – zoals liefde met een blik – een aanraking – iets dat je opvalt in een stem.

In een wereld die steeds sneller en digitaler wordt, zat op de tribune in Gangneung een Nederlandse schaatsfan met een schrijfblok op zijn schoot, alsof alles nog hetzelfde was als vijftig jaar geleden – een kleine daad van verzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *