Het classy topmerk Emery

emery

Intussen in Frankrijk

Op de omslagfoto op zijn Facebookpagina staat Unai Emery in een strak grijs pak. De trainer van Paris Saint Germain houdt een diepbruine leren bal vast, waar hij met een onoverwinnelijke blik naar kijkt. Achter hem hangt een bord met de opstelling van een voetbalelftal, met pijltjes en lijnen. Eromheen staan vergelijkingen en formules. Voetbal is een vorm van hogere wiskunde, Emery weet het.

Het verhaal gaat dat de nu 45-jarige Spanjaard bij Valencia verdediger Jeremy Mathieu steeds dvd’s gaf met beelden van zijn volgende tegenstander. Mathieu vertelde hem altijd hetzelfde. ‘Ja, trainer, ik heb het gezien. Een heel gevaarlijke speler.’ Op een dag gaf Emery hem een lege dvd. ‘Ja, trainer, ik heb het gezien. Een heel gevaarlijke speler.’ Emery liet ons zoveel video’s zien dat mijn popcorn op was, zei zijn ploeggenoot Joaquin Sanchez.

Met Sevilla won de Spanjaard drie keer de Europa League. En toen wilde Paris Saint Germain hem, het tactische brein, de super workaholic, die nooit iets laat versloffen. Zijn website (welke Nederlandse trainer heeft een eigen website?) ziet er zo professioneel uit dat je denkt – of weet – dat Unai Emery ook een fancy, classy topmerk is.

Vorige week versloeg Paris Saint Germain met fantastisch spel in een Champions League-duel Barcelona met 4-0. Het AD interviewde ex-doelman Sander Westerveld, die onder Emery speelde bij het Spaanse Almeria. Urenlang keken ze naar beelden van de tegenstander, urenlang duurden de tactische besprekingen. ,,Met telkens weer dezelfde uitgangspunten op de flip-over. Geloof me, de te hanteren tactiek kon je gewoon niet vergeten. Tactisch was hij geniaal.’’

Er wordt vaak schamper gedaan over Paris Saint Germain, omdat de club eigendom is van een steenrijke Arabier, die alle spelers kan kopen die hij wil. Toen deze zomer Emery werd aangesteld, zei eigenaar Nasser El-Khelaifi dat hij zeker wist dat de supporters ‘het spectaculaire voetbal zullen waarderen dat ons team gaat spelen’. Tegen Barcelona was het spectaculair, zoals er meer spectaculaire wedstrijden waren in deze ronde van de Champions League. Dat krijg je ervan als steenrijke topclubs de beste spelers kunnen kopen en moderne trainers aanstellen die hun spelers, zichzelf en het spel voortdurend willen verbeteren.

Emery speelt op zijn eigen manier ‘Gegenpressing’, het steeds onder druk zetten van de tegenstander, iets waar Nederland vooralsnog niet erg aan meedoet. Tactiek is belangrijk, zegt de Spanjaard. Maar het belangrijkste is dat je de bal afpakt van de tegenstander. Tegen Barcelona zag je het steeds gebeuren. Je moet vrij briljant zijn om topspelers dat zo gedreven te laten doen. Dat ze weten dat je als trainer zelf zonodig twaalf keer de beelden van een wedstrijd terugkijkt, dat helpt vast ook.

(Deze column verscheen in de regionale dagbladen van Hollandmediacombinatie, het NHD, HD, de G&E en het LD. De foto is van Reuters)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *