Ik ben het zat op mijn werk

office-blend-1534488-639x953

Lieve Mona Lisa,

Ik werk al heel lang voor dezelfde baas. Ik doe al jaren hetzelfde, en ik krijg ook al heel lang geen salarisverhogingen meer. Sterker nog, mijn baas wil liever dat ik iets anders ga doen, voor minder geld. Dat ben ik nou wel zat, maar wat moet ik doen. Ik ben 54 jaar, en lees steeds in de krant dat er voor ons geen werk meer is.

Groeten, werkende oudere

Beste werkende oudere,

Laat ik beginnen met te zeggen dat uw baas u niet zomaar een lager salaris kan geven. Een werkgever kan niet eenzijdig de arbeidsvoorwaarden veranderen, er moet een heel goede reden zijn om dat te doen (bezuinigingen, een reorganisatie). Als dit plan doorgaat, moet u zeker juridisch advies inwinnen.

Uit uw brief maak ik op dat u eigenlijk wel klaar bent met uw baas, met het bedrijf, met het werk dat u doet, met uw salaris. Dat is vervelend, omdat het welbevinden op het werk vaak nogal een impact heeft op het welbevinden in het algemeen.

Ontslag zou ik niet nemen. U heeft gelijk, de kans is klein dat andere werkgevers massaal bij u aanbellen met een nieuwe baan in hun achterzak. Dat doen ze overigens ook niet bij jongeren. Solliciteren kan best, maar dan vanuit uw huidige baan.

Als dat niet snel iets oplevert, en als er op uw werk niets verandert, dan is de kans groot dat u in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Dan wordt uw baan alsmaar minder leuk.

Mijn advies is dan ook om zelf te proberen om uw leven leuker te maken. Iemand anders doet het niet voor u.

Misschien moet u toch uw baas duidelijk maken dat u ambitieuzer bent dan hij denkt en dat u echt toe bent aan een nieuwe uitdaging. Dat u met uw kennis en kunde en ervaring van nog meer waarde voor het bedrijf kan zijn. Informeer eens bij de hr-afdeling naar de opleidingsmogelijkheden. Vraag of u een cursus kunt gaan volgen, of er iets van loopbaanplanning mogelijk is.

Of zoek het in andere dingen: geef u op als kandidaat voor de ondernemingsraad, word lid van het bestuur van de personeelsvereniging, meld u aan voor een werkgroep.

U kunt ook de voldoening en uitdaging buiten het werk zoeken. Met een schildercursus of een studie (als hobby of gericht op een nieuwe baan). Een zangkoor, een boekenclub, vrijwilligerswerk. Een vervelende, saaie dag op je werk schud je beter van je af op een kookclub dan hangend op de bank voor de tv.

En dan nog dit. Toen ik een tijd geleden in een vervelende werksituatie zat – mijn baas vond dat ik me niet nederig genoeg had gedragen, maar dat zijn mijn woorden – zei iemand tegen me: trek het je niet aan, dit gebeurt iedereen wel een keer in zijn werkzame leven.

Ik geloofde daar helemaal niets van. Ik dacht dat het niet toevallig was dat het mij overkwam, dat ik niet goed was in kantoorpolitiek en dat ik dat ook nooit zou worden. Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen met mij.

Maar nu weet ik dat ze gelijk had. Het overkomt heel veel mensen. En het is een fase. Meestal komen er weer betere tijden.

Die wens ik u van harte toe.

Met de meeste hoogachting,

Mona Lisa

office-blend-1534488-639x953

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *