Ik wil niet meer met z’n vieren op vakantie

hiking-1058499-639x424

Lieve Mona Lisa,

Mijn man en ik gaan al ruim 25 jaar met een bevriend echtpaar op vakantie.

Dat begon met kamperen in Nederland met onze gezinnen. Later gingen we naar het buitenland en werden onze reizen steeds verder en uitgebreider. Zij hadden een zoon en 2 dochters, wij hadden een zoon en dochter.

De kinderen konden het erg goed met elkaar vinden en wij eigenlijk ook. Het was altijd heel gezellig.

Onze kinderen zijn inmiddels allemaal het huis uit en willen uiteraard niet meer mee.

De afgelopen jaren zijn we dus steeds met z’n vieren op vakantie geweest. En dat vind ik steeds ongezelliger en saaier worden qua interactie met elkaar.

Zo zonder de afleiding en de gezelligheid van onze gezinnen vind ik er geen klap meer aan. Als het nou om een weekje Spanje ging zou ik het nog wel op kunnen brengen maar het moet helaas steeds verder, exotischer, avontuurlijker, duurder en vooral ook langer.

Mijn man geniet hier enorm van, de vrienden ook maar ik heb eigenlijk op Schiphol al heimwee. We zijn nog niet thuis of zij beginnen gedrieën al weer enthousiaste plannen te maken voor de volgende vakantie .

En ik, ik kan wel huilen ……. Ik heb geprobeerd dit probleem bij mijn man aan te kaarten maar hij wuift het weg dat het toch heerlijk genieten is en dat het toch maar 1 of 2 x per jaar is en dat ik hem dit toch niet af kan nemen.

Lieve Mona Lisa wat moet ik doen?

Beste ik-blijf-liever-thuis,

Je klinkt een beetje als een boos, verongelijkt pubermeisje dat met haar ouders mee moet naar een afgelegen vakantiehuisje zonder wifi. Tegen dat meisje zou ik zeggen: vraag of je de volgende keer mee mag denken over de bestemming, koop een internetkaart waarmee je bereik hebt en laat je vakantie niet bij voorbaat al bederven. Het wordt vast gezelliger dan je denkt.

Maar jij bent een volwassen vrouw, je bent te groot om zielig en verongelijkt en bozig te doen. Ik geloof helemaal niet dat jouw probleem is dat je heimwee hebt – anders zou je ook niet naar Spanje willen – het probleem is dat je niet meer met deze ‘vrienden’ op vakantie wilt. Je ‘vindt er geen klap meer aan’. Je wilt niet ver weg en geen avontuurlijke reis maken, en je baalt ervan dat jij je zin niet krijgt en je steeds moet aanpassen aan de andere drie.

Hou daar mee op.

Zeg tegen je man dat je begrijpt dat hij het heel erg leuk vindt om met z’n vieren op vakantie te gaan, maar dat jij deze keer samen met hem op vakantie wilt. Dat is niet gek, er zijn heel veel mensen die er niet aan moeten denken om met een ander stel op vakantie te gaan.

Het betekent helemaal niet dat je hem zijn vakanties afneemt. Het betekent alleen maar dat het een andere vakantie wordt, naar een bestemming die jullie allebei zien zitten. Pak het aan als een wijze, volwassen vrouw, niet als een mokkend meisje dat een beetje tegensputtert en uiteindelijk toch weer mee gaat. Je man zal heus begrijpen dat het in een relatie geven en nemen is. En wat er na deze vakantie gebeurt, dat zien we later wel.

Tegen de vrienden kunnen jullie zeggen dat jullie het fijn vinden om een keer samen weg te gaan. Ze vinden het vast jammer, maar het zou raar zijn als ze dat helemaal niet zouden begrijpen. Ik geloof niet dat er een contract is waarin staat dat jullie altijd met z’n vieren op reis gaan.

Het zou trouwens zomaar kunnen dat het voor het andere stel een verademing is om samen te reizen, zonder iemand die duidelijk tegen haar zin mee gaat.

Ik wens jullie een fijne vakantie.

Met de meeste hoogachting,

Mona Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *