Intussen in Antigua en Barbuda

nowak

Soms sloeg hij zo hard, dat hij zijn hand in een emmer ijs moest houden tegen de pijn. Soms sloeg hij met een sandaal. Bij een temperatuur van 27 graden liet hij alle spelers 16 kilometer hardlopen, ook de geblesseerde. De bidons met water moesten ze inleveren. Wie een hersenschudding had en daardoor niet kon trainen of spelen, was een watje en mocht niet mee-eten met het team. ,,Als je niet speelt, hoef je ook niet te eten.’’

Op Antigua en Barbuda is het bijna altijd aangenaam warm. Peter Nowak is op de twee eilanden bondscoach van alle nationale elftallen. Het voetbal is er volop in ontwikkeling. De mannen moesten dit najaar hun droom op het WK 2018 laten varen toen ze in de derde ronde van het kwalificatietoernooi verloren van Guatemala. De 51-jarige Nowak is ook adviseur van de voorzitter van de Caribbean Football Union, waar 31 landen lid van zijn.

Dan ben je iemand.

Pas als je niemand meer bent, ben je nergens.

In juni 2012 werd de Poolse trainer ontslagen door de Amerikaanse voetbalclub Philadelphia Union. Vorige week maakte de rechtbank 700 pagina’s openbaar over de zaak. Nowak vond dat jonge spelers moesten worden ontgroend, hij sloeg ze en vernederde ze. Hij hield niet van aanstellerij, zei dat een hersenschudding niet bestond. De regels van de Major League Soccer lapte hij aan zijn laars. Hij rende het veld in, was betrokken bij een opstootje, stelde spelers op die nog geen contract hadden, bood zichzelf stiekem aan bij andere clubs.

Een speler die zich bij de bond beklaagde over het gedrag van de trainer, werd verkocht.

In april van dit jaar oordeelde de rechter dat het ontslag terecht was. Nowak, die als onvermoeibare middenvelder vooral succesvol was bij 1860 Münich, moet Philadelphia Union ruim 450.000 dollar betalen voor de juridische kosten. De voormalige Poolse international ging in beroep.

Na zijn ontslag werd Nowak trainer van jeugdteams. Totdat er een telefoontje kwam uit het Caribisch gebied.

Ik geloof niet dat Peter Nowak in therapie is gegaan om te beseffen dat zelfs Peter Nowak moet leven met regels en de grenzen van de betamelijkheid, om te leren dat hij zijn handen moet thuishouden. Ik heb niet het gevoel dat hij veel spijt heeft van zijn gedrag bij Philadelphia Union.

En waarom zou hij?

De wereld zit raar in elkaar en in een rare wereld waar mannen elkaar het liefst de hand boven het hoofd houden, kun je rare dingen blijven doen. ,,De spelers brengen hoop en plezier, ze maken mensen blij. Hier gaat het over iets bijzonders opbouwen’’, zei hij tegen The Washington Post.

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *