Intussen in Australie – boksen

Schermafbeelding 2015-10-02 om 13.36.33

Intussen in Australië

Hij geeft een interview, zijn vriendin legt liefdevol een ijszak onder zijn blauwe oog. Dan krijgt Braydon Smith, een jonge Australische bokser die naar de Olympische Spelen wil, zo’n hoofdpijn dat het lijkt alsof zijn hoofd uit elkaar klapt. Hij overlijdt een paar dagen na zijn laatste wedstrijd, 23 jaar oud.

Een paar maanden later lijkt Davey Browne junior, 28 jaar, vader van twee kinderen, in de super vedergewichtklasse tegen Carlo Magali te gaan winnen. Twaalf seconden voor het einde van de laatste ronde slaat de Filippijn hem tegen de grond. Browne glijdt even later van zijn kruk en raakt bewusteloos. Afgelopen dinsdag overleed hij.

De Australian Medical Association roept na de dood van de twee jonge Australische boksers op om de sport te verbieden. Omdat je dood kunt gaan van een stomp. ,,Het feit dat het allemaal te voorkomen was, maakt dit echt zo bitter.’’ In 1983 pleitte de World Medical Assembly voor een boksverbod. In 2005 werd die oproep herhaald.

Boksers sterven in de ring – vijfhonderd in de laatste 130 jaar.

In 1963 ontstond er een groot debat in de VS toen Davey Moore overleed. De Amerikaan verdedigde voor de zesde keer zijn wereldtitel in het vedergewicht. Op televisie was te zien hoe zijn tegenstander Sugar Ramos hem sloeg en sloeg, ook tegen zijn nek. Moore verloor, ‘het was mijn dag niet’. In de kleedkamer raakte de bokser in coma. Hij leefde nog 75 uur. Sportjournalisten, politici, de paus, heel veel mensen wilden dat er een einde kwam aan deze ‘barbaarse praktijken’.

Er kwam een extra touw om de ring.

Het leven is een groot risico, ik weet het. Paardrijden en motorsport zijn ook gevaarlijk. En als je thuisblijft, kun je zomaar heel ongelukkig van de trap vallen.

Maar er is geen enkele andere sport waarbij het de bedoeling is schade toe te brengen aan het lichaam van de tegenstander. Waarbij het het hoogste doel is om je tegenstander knock-out te slaan. Dat wil zeggen dat hij zo aangeslagen is dat hij minstens tien seconden lang niet in staat is om op te staan.

Hoe raker de klap, hoe harder mensen juichen.

Je verzint het niet.

En als je het zou verzinnen, dan zou iedereen je verbijsterd aankijken. Allerlei commissies zouden zeggen: dit gaan we niet doen.

Het is veel moeilijker om ergens mee te stoppen dan om ergens niet aan te beginnen.

Boksen kan leiden tot de dood en de hersenen ernstig beschadigen, zegt de World Medical Association. Je hoeft geen arts te zijn om dat te begrijpen.

Braydon Smith wilde de wereld laten zien dat boksen geen slechte sport is.

En nu is hij dood.

 

Schermafbeelding 2015-10-02 om 13.36.33

Foto: Courier Mail Australie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *