Intussen in Australië – Bernard Tomic

bernard-tomic-340x191-data

Het was matchpoint en Bernard Tomic pakte zijn racket andersom vast. Uit boosheid, frustratie, balorigheid, of misschien wel zonder erbij na te denken. Zo verloor de Australiër begin mei in Madrid van de Italiaan Fabio Fagnini de partij, en nog meer respect.

Veel mensen houden zich niet aan allerlei regels, maar pas als anderen dat niet doen, raken ze behoorlijk in de war. Tomic maakt zichzelf eindeloos belachelijk, schreef een Belgische krant. Wat kan mij het schelen, zei de Australiër. Ik ben 23 en heb 10 miljoen op de bank. Iedereen weet dat dat waar is, maar niemand wil dat hij het hardop zegt.

Een week of wat later gaf Tomic in Rome na acht minuten op in de eerste partij. Het was heel heet en hij was ziek. Journalisten schreven dat Tomic er ruim 2500 dollar per minuut had verdiend. Ze waren ontzettend objectief maar heel misschien ook een beetje verontwaardigd.

Bernard Tomic is de ‘Bad Boy’. Hij is aangehouden wegens te hard rijden en gefotografeerd in een nachtclub, omringd door mooie vrouwen. Hij zat een dag vast omdat buren klaagden over de herrie toen hij een feestje gaf in een peperdure hotelkamer. Als studenten vertellen over zo’n uit de hand gelopen feestje dan is het een hilarisch en onschuldig verhaal.

Tomic hield een tirade tegen de Australische tennisbond omdat hij zich achtergesteld voelde. Op een toernooi in Miami vroeg hij aan de umpire of die zijn vader kon wegsturen. Hij ergerde zich mateloos aan zijn lichaamstaal. Zijn vader lost zulke dingen anders op. Hij sloeg een Franse trainingsmaat van zijn zoon een gebroken neus.

Als jeugdspeler won Tomic de Australian Open en de US Open. Niemand twijfelt aan zijn enorme talent. Vaak wordt gezegd dat hij in de top tien kan komen als hij zich beter gedraagt. Tomic zegt zelf trouwens ook dat hij harder moet werken.

De chef de mission van Australië noemde het gedrag van Tomic in Madrid ‘verschrikkelijk’. Ze twijfelde of hij wel mee kon naar de Spelen. Datzelfde geldt voor Nick Kyrgios, het andere getalenteerde ‘enfant terrible’ van het Australische tennis.

Je moet inderdaad niet willen dat je land wordt vertegenwoordigd door een sporter die zich niet keurig aan alle regels houdt en wel eens doet wat hij wil en zegt wat hij denkt. Als topsporter moet je in alles beter zijn dan wij. Net zoals alle andere volksvertegenwoordigers. We willen ook niet dat een koning op de Spelen zomaar met iedereen een biertje gaan drinken.

Vrijdag meldde Tomic zich zelf af voor Rio. Om persoonlijke redenen en vanwege zijn drukke schema. Hij kiest voor een toernooi in Mexico met een hoofprijs van 128.000 dollar. Ik hoop dat hij wint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *