Intussen in Bahrein – wielrennen

bahrein_localisation

Intussen in Bahrein

Wielrennen is een belangrijke sport in Bahrein, het oliestaatje in het Midden-Oosten, waar de koninklijke familie de baas is. En dus is het niet zo gek dat Sjeik Nasser bin Hamad al Khafifa, de oudste zoon van de koning en zijn tweede vrouw, een wielerploeg opricht. De 29-jarige prins – wielrenner, triatleet en verdienstelijk ruiter –  steekt er naar verluidt 11 tot 15 miljoen euro in en heeft Giro-winnaar Vincenzo Nibali al ingelijfd.

Het is mooi nieuws voor de wielersport in het jaar dat twee sponsors ermee kappen. De Russische miljardair Oleg Tinkov trekt zich gefrustreerd terug omdat het niet lukt om het ‘verdienmodel’ in de sport te veranderen. Niemand wil meedenken met de geldschieter van onder anderen Peter Sagan en Alberto Contador. Het Zwitserse bedrijf IAM van de IAM Cycling ploeg stopt omdat er geen co-sponsor is gevonden en omdat de resultaten tegenvallen van de ploeg met de Nederlander Stef Clement.

Het Bahrain Cycling Team wil inspireren, hard fietsen en er elegant uitzien, schrijft de prins op Instagram. Op de foto draagt hij een mooi wit overhemd, met subtiele blauwe versierselen en het logo. Je weet meteen hoe elegant eruitzien eruitziet.

Een knappe, rijke prins die het wielrennen kust en verandert in een begeerlijke prinses, het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Twee mensenrechtenorganisaties vragen de internationale wielerunie UCI in een brief om geen licentie te geven aan de ploeg. Sjeik Nasser zou eigenhandig mensen hebben gemarteld die in 2011 meededen aan de grote demonstraties voor meer democratie en rechten voor iedereen. Honderdvijftig demonstranten werden gedood, duizenden zijn opgepakt en mishandeld. Nasser, voorzitter van het Olympisch Comité van Bahrein, richtte een commissie op die ‘dissidente’ sporters opspoort en martelt. Hij twitterde dat gevangen genomen atleten levenslang verdienen. Op de televisie zei hij dat er een muur mag vallen op iedereen die tegen het regime is.

Volgens de briefschrijvers worden de mensenrechten nog steeds geschonden in Bahrein, en gaat het martelen nog altijd door. Samenwerken met de prins is in strijd met de ethische richtlijnen van de UCI, zeggen de mensenrechtenorganisaties, die om een onderzoek vragen voordat de licentie wordt verstrekt.

Ik denk dat dat onderzoek er niet komt en dat de prins volgend jaar bij alle grote koersen wordt ontvangen en behandeld als een vorst, zoals hem en zijn familieleden overal overkomt – bij de Grand Prix van Bahrein, op de herdenkingsbijeenkomst voor prins Friso, bij de Spelen in Rio, bij ons op de thee. Daar is de prins. Je schudt zijn hand, dankbaar voor de inspiratie, het harde fietsen, de elegantie. Daarna kijk je en je weet: aan mijn hand kleeft geen bloed. Daar staat een zak met geld.

Deze column verscheen in het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en in de Gooi- en Eemlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *