Intussen in België – Femke Van den Driessche

Op de camerabeelden kijken ze heel aandachtig naar de parkieten in de hokken. Het zijn dure kweekparkieten, waar je zo 200 euro voor betaalt. De oudste loopt weg. Een ander stopt twee vogeltjes in zijn zak.

De mannen zijn de vader en de broer en een vriend van Femke van den Driessche, de Belgische veldrijdster die dit weekeinde werd betrapt op mechanische doping op het WK. Mechanische doping, dat is: een fiets hebben met een geheim motortje erin.

Femke zei op de Belgische televisie dat ze van niets wist, dat de fiets van een vriend van haar broer was, met wie ze wel eens traint. De vriend had het parcours van het WK in Zolder verkend, en toen zijn fiets tegen de bus gezet van haar mecaniciens. Ze had er zelf niet op gereden.

De Belgische begon te huilen toen haar werd gevraagd of haar carrière voorbij is. Ze huilde zacht, maar hartverscheurend. Een kwetsbaar meisje van 19. Haar vader, een grote man met een grote trui en grote handen, sloeg zijn arm om haar heen.

Veel mensen geloven haar niet. De wereld van het wielrennen heeft lang gedaan alsof corruptie niet bestond. Nu iedereen weet dat het bestaat, kun je het kwaad maar het beste zo snel mogelijk van je afschudden. Dan geldt allang niet meer dat je onschuldig bent totdat het tegendeel is bewezen.

Femke van den Driessche heeft de schijn tegen. Er zijn beelden waarop ze veel harder dan anderen een heuvel opfietst in de Ardennen. Ze is niet voor niets Belgisch kampioene en Europees kampioene bij de beloften, zou je vorige week nog hebben gedacht. Maar tussen toen en nu zit een fiets met een motor in de trapas.

Ze heeft de schijn tegen omdat haar broer, ook veldrijder, is betrapt op doping. Omdat haar broer en haar vader, wiens zaak failliet ging, twee Lancashire-parkieten hebben gestolen van vogelhandel De Goudamandine. ,,Het is duidelijk dat ze voor niets terugdeinzen”, zegt eigenaresse Patricia Inghelbrecht in de krant Het Laatste Nieuws.

De vriend die de fiets van Femke kocht en er een motortje in liet zetten, is ex-wielrenner Nico van Muylder. In 2004 sloeg hij volgens Belgische kranten een andere renner in zijn gezicht. Nu is hij duivenmelker en frituuruitbater. ’t Pastofrietje is gesloten.

In het veldrijden moeten Femke en haar ouders en haar broers en hun vrienden een wereld hebben gezien waarin het blinkende goud lag te wachten, dat alles goed en beter zou maken.

Maar het blijkt een grote modderpoel.

Femke van den Driessche huilde zondagavond zacht maar hartverscheurend. Ik denk dat ze nog steeds huilt. En ik huil zachtjes met haar mee.

(Deze column verscheen in het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en in de Gooi- en Eemlander)

2891382605

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *