Intussen in Belgie

the-gamble-1416127-640x480

De Belgische voetballer Olivier Deschacht opende een account bij online gokbedrijf Unibet en zei tegen zijn broer: speel jij namens mij.

Logischer kun je een verhaal niet maken.

Deschacht, die sinds zijn zestiende bij Anderlecht voetbalt, is de hoofdrolspeler in een Belgisch gokschandaal. Vier profvoetballers zouden hebben gegokt op hun eigen wedstrijden, wat strafbaar is.

Op het Unibet-account van de Anderlecht-verdediger werd honderden keren gewed. Zijn steenrijke vader Ronny zou de tekorten steeds hebben aangevuld. Ronny is volgens Belgische media ‘er helemaal onderdoor gegaan omdat zijn zoons als criminelen worden afgeschilderd’. Dat is ook het laatste wat je wilt, als gulle vader die je zonen graag een hobby gunt.

Deschacht, ik bedoel zijn broer, zette drie jaar geleden 50 euro in op het verlies van Anderlecht in de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain. Anderlecht verloor met 0-5. Olivier Deschacht kon er niets aan doen, hij zat de hele wedstrijd op de bank.

De Kansspelcommissie buigt zich over de affaire. Alleen tegen Deschacht werd een aanklacht ingediend bij justitie, omdat hij ook op verliespartijen van Anderlecht had ingezet. Gokken op wedstrijden van je eigen club is kennelijk maar een klein beetje verboden.

Deze week vroeg de commissie aan het Belgische parket om ook Deschacht niet te vervolgen, want er is geen bewijs dat hij gokte op verliespartijen van Anderlecht. Daarvoor had hij een boete tot 600.000 euro kunnen krijgen, een celstraf van maximaal vijf jaar en een levenslange schorsing. De commissie stelt een tussenoplossing voor, een boete van 25.000 euro, en Deschacht moet zich inzetten voor een gok-preventieprogramma voor topsporters. Online gokken is sinds 2011 legaal in België. Unibet is sponsor van de Jupiler Pro League. In Nederland moet de Eerste Kamer nog instemmen met legalisatie, waarbij allerlei regels gelden voor het online wedden. Legalisatie levert de staat jaarlijks 45 miljoen kansspelbelasting op.

Over de hele wereld zijn criminele bendes actief die kapitalen verdienen met matchfixing, de grootste vijand van elke sport.

In 2011 waren er in Nederland 92.000 risicogokkers en 20.000 probleemspelers.

Legalisatie van online gokken is een mooie tussenoplossing. Je moet mensen nu eenmaal de vrijheid geven om verslaafd te raken en vaak onopgemerkt veel geld te verliezen. Je stelt regels op en dan is wedden verantwoord, dan is er gelukkig geen sprake van betutteling en dan kun je als profvoetballer ook oprecht denken dat je onschuldig bent.

Gokken is geen onschuldig spelletje. Het is nergens goed voor en het is belachelijk dat de staat er geld aan verdient. Deschacht deed het voor de kick, zeggen ze. Misschien kan hij thuis de was gaan doen. Dat geeft ook een enorme kick, zeker als je het nog nooit hebt gedaan.

(Deze column verscheen op donderdag 20 oktober in het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, de Gooi- en Eemlander, en in het Noordhollands Dagblad.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *