Intussen in Belgie

Belgium's soccer team coach Marc Wilmots celebrates with champagne after a 2014 World Cup qualifying soccer match against Wales at King Baudouin stadium in Brussels October 15, 2013.           REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: SPORT SOCCER)
Belgium's soccer team coach Marc Wilmots celebrates with champagne after a 2014 World Cup qualifying soccer match against Wales at King Baudouin stadium in Brussels October 15, 2013. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: SPORT SOCCER)

Intussen in België

Hij is tactisch niet goed. Zijn wissels zijn onbegrijpelijk. De spelers luisteren niet naar hem. Het spel is te traag en te saai en te slecht, er zit geen ontwikkeling in en de spitsen scoren te weinig.

Dit gaat allemaal niet over de bondscoach van Andorra of Griekenland of Nederland, landen die zich niet hebben geplaatst voor het EK in Frankrijk. Dit gaat over Marc Wilmots, de bondscoach van België, groepswinnaar in de kwalificatieronde en eerste op de Fifa-ranglijst van beste voetballanden.

Als Wilmots wint, dan ligt het nooit aan hem.

‘Waarom mag Marc Wilmots zonder veel tegenwind deze topgeneratie Rode Duivels van wanprestatie naar wanprestatie blijven leiden?’, schreef de bekende journalist Wouter Verschelden in de zomer op de website newsmonkey. Alle analisten klaagden steen en been over het slechte spel. ‘Straks het EK in Frankrijk winnen? Onmogelijk!’ twitterde voetbalanalist Stephane Pauwels na de kwalificatie. ‘Er is vooral te vaak in te veel wedstrijden te lange periodes onder verwachting gepresteerd’, schreef voetbalcommentator Peter Vandenbempt in Sportweekend.

De Belgen wilden de Italiaanse toptrainer Carlo Ancelotti. Jurgen Klopp wilden ze, de charismatische Duitser, die iedereen wilde. Maar Klopp is manager geworden bij Liverpool. En trouwens, de Belgen konden willen wat ze wilden, Wilmots ging helemaal niet weg. Hoe harder journalisten roepen dat ik weg moet, hoe langer ik blijf, zei de oud-international (70 wedstrijden, 28 doelpunten). Zijn contract is verlengd tot na het WK in 2018. Wilmots gaat gewoon naar Frankrijk.

Hij wel.

Met vermoedelijk het duurste team op het EK. De krant La Dernière Heure berekende dat de elf Belgische basisspelers samen 322,8 miljoen euro kostten. Kevin de Bruyne ging voor 76 miljoen van Wolfsburg naar Manchester City, Christian Benteke voor 46,8 miljoen van Aston Villa naar Liverpool.

Misschien halen tegenstanders als Wales, Cyprus en Andorra niet het beste in je boven als je Eden Hazard bent van Chelsea, Axel Witsel van Zenit St. Petersburg of Marouane Fallaini van Manchester United.

Slechts 3,7 procent van de Vlamingen gelooft dat het Belgische team Europees kampioen wordt, blijkt uit een enquête van Het Nieuwsblad.

Er is goed nieuws voor Marc Wilmots.

De Belgen kregen er vorige week in een klap 16 miljoen supporters bij (min 1, ik ben voor Portugal). Oranje-fans die uit wanhoop besloten om hun hart en in de zomer waarschijnlijk ook hun haar rood te verven, die van alle bondscoaches houden zolang ze maar niet Danny Blind heten en die er altijd van overtuigd zijn dat hun team kampioen wordt. Zul je zien dat ze uitgerekend deze keer – na 28 jaar – weer eens gelijk krijgen.

Marc Wilmots is er klaar voor. ’Enkel mijn zangkunsten nog wat bijschaven’, twitterde hij.

Belgium's soccer team coach Marc Wilmots celebrates with champagne after a 2014 World Cup qualifying soccer match against Wales at King Baudouin stadium in Brussels October 15, 2013. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: SPORT SOCCER)

Foto: www.hetjournaal.com

Deze column stond in het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en in de Gooi- en Eemlander van donderdag 22 oktober 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *