Intussen in De Karper

schermafbeelding-2016-11-28-om-15-45-53

schermafbeelding-2016-11-28-om-15-45-53

Bradley Wiggins die we Sir moeten noemen omdat hij vanwege zijn vele zeges als wielrenner in de adelstand is verheven, won vorige week de Zesdaagse van Gent, samen met Mark Cavendish. Daarna ging de 36-jarige Brit naar het café van de vader van wielrenner Iljo Keisse. De Belg had verloren, maar het was wel een topfeestje, schreef hij bij een foto op Instagram. Zijn vader Ronie zei op de radio dat Wiggins indruk maakte in feestcafé De Karper. Hij knuffelde zo’n beetje iedereen en ‘dronk elke pint leeg die hij aangereikt kreeg’. ,,Laat het me zo stellen: Wiggins is goed op de hoogte van de Belgische bieren.’’

Ik weet niet over hoeveel jaar Wiggins tegenover een journalist zal zitten en hem zal vertellen hoeveel bier hij dronk toen hij wielrenner was, en met wie. Ik weet niet wat die journalist met deze informatie zal doen. Misschien schrijft hij er een boek over, om de waarheid te dienen, het nobele streven van iedere journalist.

De Engelse internationals Jordan Henderson en Adam Lallana bezochten een stripclub op de vrije dag na de met 3-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland, drie dagen voor het oefenduel tegen Spanje. Aanvoerder Wayne Rooney werd die avond dronken op een bruiloft. Wilt Chamberlain, de beste basketballer ooit, de enige profspeler die honderd punten scoorde in een wedstrijd, vertelde in zijn autobiografie dat hij seks had gehad met 20.000 vrouwen. Iedereen denkt dat de Amerikaan beter kon scoren dan tellen, maar duizenden waren het er vast. Sommige mensen verzamelen postzegels, Wilt verzamelt vrouwen, zei zijn advocaat.

Thijs Zonneveld schreef een boek over voormalig wielrenner Thomas Dekker. Een boek vol verhalen over doping en seks en drank dat er volgens Zonneveld moest komen omdat hij als journalist de waarheid moet vertellen. En omdat hij nu eenmaal degene is die de omerta – de beroepsgeheimhoudingscode in het wielrennen – durft te doorbreken.

Het boek is een openbare biecht van Dekker, die er gratis bij vertelt dat hij niet de enige was. De twee noemen het een waarschuwing voor jonge talenten, die misschien denken dat de wielerwereld heel anders is dan alle andere werelden, een wereld zonder drank en seks – en zonder verraad en zo.

Het is de waarheid van Dekker, en zijn waarheid over anderen. De waarheid is dat we niet weten wat waar is.

De Engelse voetbalbond heeft besloten de twee Liverpoolspelers niet te straffen, en Rooney ook niet. Chamberlain hield van alle vrouwen, Wiggins houdt nog steeds van bier.

Zonneveld zegt dat hij tijdens de gesprekken met Dekker de rugzak van het verleden van hem af zag vallen. Hartstikke mooi. Waren ze daarna maar een biertje gaan drinken in feestcafé De Karper.

 

(Deze column verscheen op donderdag 24 november in de regionale kranten van Holland Mediacombinatie. Foto: Sporza.be.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *