Intussen in de VS – en bij RTL7

American-footballspeler Josh Brown schreef tweeënhalf jaar geleden in een email aan vrienden en familie dat hij zijn vrouw lichamelijk, verbaal en emotioneel had mishandeld. Het was onderdeel van de therapie die hij deed. In januari werd zijn ex door beveiligsagenten van de National Football League uit een hotelkamer gehaald waar de dronken speler haar lastig viel. In mei werd Brown opgepakt vanwege mishandeling van zijn ex-vrouw. De kicker werd een duel geschorst door de NFL, die na een aantal ernstige gevallen van huiselijk geweld had besloten om iedere speler die een vrouw mishandelt meteen zes wedstrijden schorsing op te leggen. Best belangrijk om je als grote, invloedrijke organisatie aan je eigen regels te houden, zou je zeggen.

Brown zei: ik ben het niet eens met de schorsing, maar ik accepteer het wel. De 37-jarige Amerikaan kreeg een nieuw contract bij The New York Giants waar hij dit seizoen vijf wedstrijden voor speelde. En toen lagen er vorige week ineens allerlei documenten op straat waaruit blijkt dat hij zijn ex zeker twintig keer heeft mishandeld. De club en de NFL werden bedolven onder de kritiek. Dinsdag is Brown ontslagen.

Ik las het verhaal over Josh Brown nadat ik een uurtje of wat naar fragmenten had gekeken van Voetbal Inside. Vaak klonk de vette lach van de oud-profvoetballers na alweer een leuke oneliner.

‘Je moet ze uitwonen tot je niet meer kan’.

‘Zullen we haar wat laten zeggen of gaan we alleen naar haar kijken’’.

Ik heb dit nog niet meegemaakt op de nationale televisie, dat een presentator een lekker wijf in beeld trok’.

Een beetje misselijk werd ik ervan. Maar echte mannenhumor gecombineerd met echte voetbalhumor is niet bedoeld voor verongelijkte humorloze vrouwenzieltjes. En je hóeft er niet naar te kijken.

‘Mijn vrouw was mijn slaaf’, schreef Josh Brown in zijn email.

‘Ik hoorde Sylvie Meis praten en ik dacht: schei nou eens uit met dat slappe gelul. Ga jij eens thuis de vaat doen’, zei Johan Derksen in Voetbal Inside.

Grappen maken over vrouwen is iets heel anders dan een vrouw mishandelen, dat weet ik ook wel. De mannen van Voetbal Inside hebben vast veel respect voor vrouwen (zeker als ze mooi zijn en grote borsten hebben, denk ik er misschien per ongeluk bij). Maar op tv zijn de heren heel erg seksistisch.

Dat mag gewoon.

Dan moet je het ook niet gek vinden dat studentenverenigingen lijstjes maken van vrouwen met wie je seks moet hebben. Dat er nog altijd managers zijn die liever een man aannemen dan een vrouw. Dat mannen vaak meer verdienen dan vrouwen voor hetzelfde werk.

Of erger.

En nu ga ik de vaat doen.

schermafbeelding-2016-11-06-om-19-48-42

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *