Intussen in de VS – gokken

330FB56D00000578-3534009-image-m-95_1460380209994

Tienduizend euro had Sir Alex Ferguson ingezet op de zege van golfer Jordan Spieth. Bijna vier dagen leek het erop dat de 22-jarige Amerikaan voor de tweede keer het prestigieuze toernooi The Masters zou winnen. Maar zondag op de twaalfde hole stortte Spieth in elkaar als een plumpudding. Zeven slagen had hij nodig op de par-3 hole en dat waren er veel te veel.

De 28-jarige Danny Willet uit Engeland won in Augusta. Ferguson, ex-manager van Manchester United en misschien wel de beste voetbalcoach ooit, kwam zijn landgenoot feliciteren. Hij vertelde lachend dat hij ‘happy’ was dat het geld dat hij had gegokt op Spieth ‘weggegooid’ was.

Eidur Gudjohnsen, ex-PSV’er en toen speler van Chelsea, verloor in 2003 in vijf maanden tijd 570.000 euro. De IJslander was geblesseerd, hij verveelde zich en voelde zich alleen. Om de tijd door te komen ging de voetballer gokken.

Gokken is een groter probleem aan het worden in het Engelse voetbal, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Chester, die spelers en ex-spelers interviewden. Profvoetballers vervelen zich vaak en spelen vooral riskante pokerspellen in de bus en in hotels, en ze gokken op wedstrijden. Nu het allemaal online kan, is er niemand die het merkt.

Ook de betere spelers van de Premier League spelen soms baggerslecht omdat ze zich zorgen maken over het geld dat ze verloren, schrijft The Independent. Een speler vertelde tijdens het onderzoek over een 18-jarige ploeggenoot die geen bal raakte nadat hij onderweg naar de wedstrijd 2000 pond had vergokt.

De krant schrijft over Matthew Etherington, die bij West Ham United en Stoke City voetbalde, en uiteindelijk een gokschuld had van 2,1 miljoen euro. Als hij moest kiezen tussen gokken en benzine kopen, dan koos hij het eerste. De Rotterdamse tennistrainer die wordt verdacht van de moord op Koen Everink zou een gokschuld van 80.000 euro hebben bij de zakenman. De tenniscoach pokerde veel online en hij kon er niets van. Maar iedereen kan online pokeren en gokken op wedstrijden. Gokken leidt tot matchfixing, dat sporten als voetbal en tennis net zo vergiftigt als corruptie en doping.

Gokken via buitenlandse websites is toegestaan en de overheid wil het online gokken in Nederland ‘legaliseren’. Het grote gokbedrijf Unibet gaat de Nederlandse Wielerunie sponsoren. Dat hoeven we niet gek te vinden nu de wielersport het dopingverleden achter zich heeft gelaten en helemaal schoon is.

,,Je moet weten waar je je geld op inzet’’, grapte Masterswinnaar Danny Willet zondag tegen Alex Ferguson. Als Ferguson op Willet had gegokt, had hij vijftig keer zijn inleg gewonnen. Maar Ferguson verloor 10.000 euro.

Het is niet erg. Hij is happy. Het is grappig. Het is een leuke anekdote geworden.

(Deze column verscheen in de regionale dagbladen van Hollandmediacombinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *