Intussen in de VS – Ronda Rousey

ap-ufc-157-mixed-martial-arts-e1423492606179

Intussen in de VS

Ronda Rousey had één doel. Op een dag stoppen, zonder ooit te zijn verslagen. Dat was nog geen enkele vechtsporter gelukt. De 28-jarige Amerikaanse had alle twaalf wedstrijden gewonnen in de mixed martial arts. De laatste drie keer binnen 35 seconden.

Ze is alles wat je als sportvrouw in de VS kunt zijn. Beroemd, bewonderd, berucht. Volgens zakenblad Forbes verdient ze 6,5 miljoen dollar in een jaar, met wedstrijden, acteerwerk, reclamecampagnes. Met haar leuke gezicht en gespierde lichaam staat ze op covers van tijdschriften. Omdat ze grappig is en zegt wat ze denkt, is ze een welkome gast in televisieshows.

Wat haar geliefd maakt, maakt haar ook gehaat. De arrogantie. De alles overheersende wil om te winnen. De grote mond waarmee ze met iedereen ruzie maakt.

Zeven jaar geleden verloor ze voor het laatst. Toen deed Ronda nog aan judo. Edith Bosch versloeg haar met een ippon en bereikte daardoor de halve finale van de Spelen in Peking. Bosch won brons, Rousey werd vijfde. Karin Bosch schreef in deze krant hoe haar zus over de Amerikaanse dacht: ’Het meest irritante wijf uit de categorie tot 70 kilogram.’ Na de partij schudde Rousey zo slapjes haar hand, dat het van de scheidsrechter over moest. Onlangs zei Bosch tegen Amerikaanse kranten dat ze nooit aan vechtsport zou gaan doen, maar dat ze wel zin had om Rousey te slaan.

Ronda Rousey heeft de olympische ringen getatoeëerd op haar heup. Op haar enkel staat het motto: citius altius fortius – sneller, hoger, sterker. Ze noemde haar kat Beijing. Goud op haar tweede Spelen was het doel. Dat het niet lukte brak haar hart. Ze wilde nooit meer judoën, had allerlei baantjes, sliep in haar auto, raakte aan lager wal.

Totdat ze besloot om te gaan vechten en nooit meer te verliezen. Edith Bosch zou haar meer geven dan ze haar had ontnomen. ,,Als ik de Olympische Spelen had gewonnen, dan had ik niet deze eindeloze motivatie gehad.’’

Zaterdag in Australië gooide Rousey haar tegenstander Holly Holm op de grond. De wereldkampioene zou het afmaken met haar befaamde armklem. Toen die mislukte wist ze het niet meer. Haar neus bloedde, haar lip was gescheurd, haar ogen stonden slecht. Ze wankelde. In de tweede ronde ging ze knock out. Holm, ex-bokskampioen, beukte nog even door.

Wat een rotsport, zei mijn dochter, toen we samen het filmpje bekeken.

Niets was er over van de sterkste vrouw van de wereld, en dat niets werd naar het ziekenhuis gebracht.

Ik weet hoe het is om te verliezen, zei Rousey ooit. ,,En ik ga liever dood dan dat ik dat nog een keer mee moet maken.’’

Ik denk dat het niet meer goedkomt met Ronda Rousey. Maar misschien is het nooit goed geweest.

(Deze column verscheen op donderdag 19 november in Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en in de Gooi- en Eemlander.)

ap-ufc-157-mixed-martial-arts-e1423492606179

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *