Intussen in de VS -Ryan Hall

Schermafbeelding 2016-01-22 om 21.04.34

Met zijn open gezicht, zijn grote glimlach, zijn getrainde lichaam, zijn grote geloof en zijn eeuwige optimisme is Ryan Hall zo goud als een Amerikaanse golden boy maar kan zijn.

Lang stond de datum 13 februari met grote letters in de agenda van de hardloper geschreven. Dan zijn de trials voor de marathon op de Olympische Spelen in Rio, de enige kans voor Amerikaanse atleten om zich te plaatsen. Hall zette er zelf een streep door, een maand te vroeg.

De 33-jarige atleet werd op de Spelen in Peking tiende. In Londen leidde hij de race totdat hij uitviel met een hamstringblessure. Zijn beste marathon liep Hall in 2011 in Boston, waar hij vierde werd in 2:04.58, verreweg de snelste tijd die een Amerikaan ooit liep.

In een interview met The New York Times maakte Hall bekend dat hij stopt. Sinds zijn zeventiende liep hij 160 kilometer in de week. Nooit zomaar. Altijd was hij bezig met experimentele trainingsvormen, een uitgebalanceerd dieet, de beste opbouw. Zijn oververmoeide lichaam herstelt niet meer goed van fysieke ongemakken, al een tijd niet. En hij dacht dat het beste nog moest komen.

Bij het interview staat een foto van Ryan en zijn vrouw Sara, die zich wil plaatsen voor haar eerste Olympische marathon. Hall gaat haar coachen. Ze zijn een mooi plaatje, jong en optimistisch – de Amerikaanse droom in levenden lijve. Samen hebben ze een stichting – de Hall Steps Foundation – die armoede bestrijdt.

Natuurlijk.

Wat de foto speciaal maakt, is dat er vier kinderen op staan. Vier vrij grote kinderen uit Ethiopië. Mia van 13, Jasmine van 9, Lily van 5, Hana van 15. Een half jaar geleden woonden de zusjes nog in een weeshuis. ,,We zagen ze, het was liefde op het eerste gezicht, we besloten in een week om ze alle vier te adopteren’’, zegt Sara.

Op internet plaatst Ryan foto’s – hoe ze een kerstboom optuigen, hoe gelukkig hij is als vader, hoe gelukkig zij zijn, hoe gelukkig ze allemaal zijn, en hoe dankbaar, en hoe alles.

Van een jongen die altijd alles goed doet kun je enorm de kriebels krijgen en erg gaan verlangen naar dingen die niet kunnen. Naar de ontelbare, schaamteloze selfies van Cristiano Ronaldo of naar de ongepaste, schaamteloze opmerkingen van Louis van Gaal, die laatst tegen een verslaggever zei dat hij te dik was.

Ryan en Sara gaven de zusjes in het weeshuis een ketting met de H van hun nieuwe achternaam. Ik voelde iets toen ik het op hun weblog las, en irritatie was het niet.

Ryan Hall zou wonderbaarlijk moeten herstellen en een gouden medaille moeten winnen. Ook al weet ik dat hij die niet nodig heeft.

Schermafbeelding 2016-01-22 om 21.04.34 hall

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *