Intussen in Duitsland – Javier Hernandez

Javier-Hernandez-Bayer-Leverkusen-LeagueLane.com_

Javier Hernandez lacht zeldzaam prachtig, maar de 27-jarige Mexicaan kan ook zomaar in huilen uitbarsten. Na een doelpunt, als hij een blessure heeft, of onlangs nog, middenin een televisie-interview, toen het ging over een moeilijke periode bij zijn club in Mexico, zes jaar geleden.

Op een dag in augustus huilde hij harder dan normaal. Louis van Gaal had de spits van Manchester United verteld dat de kans 1 procent was dat hij dit seizoen zou spelen.

Hernandez ging naar Bayer Leverkusen, waar hij zichzelf, zijn scorend vermogen en zijn grijns terugvond. ,,Hier voel ik mij gewenst en geliefd.’’ Heel Engeland heeft het erover dat Hernandez helemaal los is en op een gegeven moment in zijn eentje meer goals had gescoord dan alle spelers van Manchester United samen.

Als het niet goed gaat, dan heb je het altijd fout gedaan. United staat ‘slechts’ vierde en is uit de Champions League gekegeld, heeft problemen om te scoren, en dus is het ontzettend dom van Van Gaal dat hij de spits liet gaan.

Toen Hernandez in 2010 in Manchester kwam, scoorde hij twintig keer. In Mexico waren de Manchester-shirts met zijn naam erop (‘Chicarito’, de kleine erwt) niet aan te slepen. In de vier jaar daarna werd het nooit meer zo mooi. Onder Van Gaal stond Hernandez twee keer in de basis en viel hij drie keer in. Vorig seizoen werd Hernandez uitgeleend aan Real Madrid. Hij scoorde de winnende goal in de kwartfinale van de Champions League tegen Atletico. De tranen om zijn mooiste doelpunt ooit konden de frustratie over het mislukte Spaanse avontuur niet wegspoelen. Real hoefde hem niet, andere topclubs hadden geen interesse. Bayer Leverkusen kocht hem voor het relatief schamele bedrag van 11 miljoen euro.

Toen Hernandez vorige week werd gekozen tot Bundesliga-idool, verscheen er een gemeende glimlach op het gezicht van Van Gaal, die wel wist dat de snelle spits veel beter tot zijn recht komt bij een subtopper in de Bundesliga.

Javier Hernandez lachte zijn prachtige tanden bloot.

En misschien moest hij een beetje huilen.

Javier-Hernandez-Bayer-Leverkusen-LeagueLane.com_

Deze column verscheen op donderdag 17 december in het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en in de Gooi- en Eemlander.

Foto: leaguelane.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *