Intussen in Duitsland – Max Kruse

max

Intussen in Duitsland

Max Kruse rijdt in een Maserati die in camouflagekleuren is gespoten. De lelijkste auto die er bestaat, schreef de Duitse krant Bild. Toen de aanvaller van VfL Wolfsburg in oktober zijn eerste hattrick had gemaakt in de Bundesliga, vierde hij dat aan de pokertafel. Kruse won 75.000 euro, die hij in een taxi liet liggen. Op het wintertrainingskamp in Portugal kreeg de voetballer een ernstige vermaning: hij moest echt iets gaan doen aan zijn verslaving. Aan Nutella.

De Duitse bondscoach Joachim Löw ergert zich mateloos aan de international. De spreekwoordelijke druppel was een incident in het afgelopen weekeinde, toen Kruse zijn 28ste verjaardag vierde in een nachtclub. Daar pakte hij de telefoon af van een vrouw die foto’s van hem maakte. Zij bleek een verslaggeefster van Bild te zijn. Kruse bood zijn excuses aan en kreeg een boete van 25.000 euro, dezelfde boete die de club hem gaf toen hij zijn pokerwinst was kwijtgeraakt.

Voor Löw was dat niet genoeg. Kruse is voorlopig uit de nationale selectie gezet. Hij heeft zich onprofessioneel gedragen en zijn voorbeeldfunctie niet waargemaakt, zegt de bondscoach.

De straf was al gegeven voordat het verhaal ging dat er een een naaktfilmpje van Kruse wordt verspreid via Whatsapp. Het lijkt mij dat de voetballer daar weinig aan kan doen, en dat niemand daaronder lijdt, behalve hijzelf misschien, maar daar denkt Löw ongetwijfeld anders over. Persoonlijk zou ik liever naar dat filmpje kijken dan naar de afschrikwekkende beelden van Löw die zijn neus uitbaggert. Ik hoop zo dat de bondscoach van die gewoonte af is. Uit je neus eten in de dug-out op een EK – dan geef je pas echt het slechte voorbeeld.

Max Kruse is een jongen die zich snel aanpast bij een club, een technisch begaafde aanvaller met een hard schot, die voorzetten geeft en ‘hongerig’ is voor het doel, zoals zijn trainer zegt. Hij is flamboyant, gek op sportauto’s en opvallende kleding. Van interviews houdt hij niet. Altijd dezelfde vragen, altijd dezelfde verplichte antwoorden. Niks voor hem.

Het is goed dat misstanden worden aangepakt in de corrupte voetbalwereld. Dat er een onderzoek komt naar de mogelijke omkoping rond de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland. Dat hard wordt opgetreden tegen matchfixing, onduidelijke betalingen, nare overtredingen, racisme en geweld.

Bij mijn weten heeft Max Kruse niemand gechanteerd, geen doodschop uitgedeeld, geen discriminerende uitlatingen gedaan, niet dronken achter het stuur gezeten, niemand geslagen, zelfs die irritante verslaggeefster van Bild niet. Max Kruse krijgt boetes en straf. Voor Voetbal International is hij ‘de schandaalvoetballer’. Omdat hij slordig omgaat met zijn geld en dikke lagen chocoladepasta op zijn brood smeert.

Leefden we maar in een wereld waarin dat echt een schande was.

max

(Deze column verscheen op donderdag 24 maart in de Gooi- en Eemlander, het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en Noordhollands Dagblad)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *