Intussen in Duitsland – RB Leipzig

schermafbeelding-2016-12-04-om-11-32-06

In een aflevering van de onvolprezen serie Mad Men gaat reclameman Don Draper uit eten met Faye Miller, de psychologe die klantenonderzoek doet voor het bureau. Draper vraagt haar hoe zij mensen zo ver krijgt dat ze doen wat zij wil.

Miller vertelt het verhaal van de Griekse dichter Aesopus over een wedstrijd tussen de wind en de zon die ervoor moeten zorgen dat een reiziger zijn jas uitdoet. De wind gaat steeds harder blazen en de reiziger doet zijn jas steeds verder dicht. Dan warmt de zon de reiziger op en de jas gaat uit.

Vriendelijkheid, zachtaardigheid en overreding werken waar dwang faalt, zegt de psychologe.

Vlak nadat ik die scene had gezien, las ik een interview op bundesliga.com met Naby Keita, een van de sterspelers van RB Leipzig, dat dit seizoen in de Bundesliga debuteerde en bovenaan staat, drie punten boven Bayern München, de ongenaakbare kampioen van de laatste vier seizoenen. Solidariteit en teamspirit in de hele club zijn volgens de 21-jarige middenvelder uit Guinea pijlers van het succes. Net als trainer Ralph Hasenhüttl, die voor iedereen de juiste woorden vindt. ,,Hij is altijd in een goede stemming.’’

RB Leipzig promoveerde in zeven jaar van de voetbalkelder naar de top, maar wordt de meest gehate Duitse club genoemd omdat energiedrankenproducent Red Bull er miljoenen in stopt. De voetbalcultuur wordt verkwanseld, vinden verstokte fans die misschien nog niet hebben gezien dat de hele voetbalcultuur een miljardenbedrijf is geworden, dat allang niet meer zonder sponsors kan. RB Leipzig heet overigens geen Red Bull Leipzig, dat is verboden, maar RasenBallsport Leipzig. Gazonbalsport – lief verzonnen.

Intussen wordt in Leipzig in een voorheen verlaten stadion, dat was gebouwd voor het WK van 2006, aantrekkelijk gevoetbald en veel gescoord. Het jongste team van de Bundesliga onderscheidt zich met een solide verdediging, snelle aanvallen en scherpe passes die de twee spitsen in onverwachte en gevaarlijke posities brengen. Onder leiding van de 49-jarige Hasenhüttl, die uit Oostenrijk komt, maar verder mooi past in het rijtje Duitse trainers (Klopp, Tuchel, Nagelsmann) die successen boeken zonder een glanzende voetballoopbaan maar met intelligentie, een eigen visie, creativiteit en charisma.

Onlangs was ik bij een wedstrijd in de derde divisie waar een trainer zo hard en boos stond te schreeuwen dat ik bijna last kreeg van plaatsvervangende faalangst. Wist hij maar dat de zon ervoor zorgt dat reizigers hun jas uitdoen. Was er maar een creatieve Nederlandse trainer die zijn ploeg met vriendelijkheid en overredingskracht zo ver krijgt om iets revolutionairs te doen, de bal niet meer terug naar de eigen helft spelen, of zoiets. Konden alle mensen maar voor iedereen de juiste woorden vinden. Waren we allemaal maar altijd in een goede stemming.

(Deze column verscheen op 1 december in de regionale dagbladen van Hollandmediacombinatie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *