Intussen in Engeland

les

Wat heb je daar naast je hoofd staan, vroeg verslaggever Kees Jongkind aan Bauke Mollema, die op een hotelbed lag. Het was de avond voor de eerste bergetappe van de Tour van 2013 en de NOS volgde de Belkinploeg op de voet. Op de plank naast het hoofd van Bauke stonden vitaminepillen, supplementen, neusspray, oordopjes. ,,Wat is dit hier. Rooie bietensap, ja, nee, ja, rooie bietensap. Dat moeten we twee keer per dag nemen, iets met nitraat. Dat is ergens goed voor.’’ Mollema dacht zoals wielrenners zo vaak hadden gedacht over spul dat ze kregen. Geen idee wat het precies was. Het was ergens goed voor.

Leicester City is kampioen van de Premier League. Het is een wonder, maar wel een wonder dat je lang zag aankomen. De ploeg stond vanaf november bovenaan, terwijl handhaven het logische doel was met zo’n laag budget. De spelers van Leicester kostten samen 66,8 miljoen euro, die van Manchester City (de duurste Engelse ploeg) 519 miljoen.

Elke dag vullen de spelers van Leicester een vragenlijst in op de iPad. Over hoe ze zich voelen, welke spieren pijn doen, hoe ze hebben geslapen. Aan de hand daarvan wordt besloten hoe ze trainen en wat ze eten. De intensiteit van de training wordt afgestemd op de hardheid van het veld. Er wordt precies bijgehouden wat spelers doen tijdens de training. Na een wedstrijd hebben ze 48 uur vrij om te herstellen. Voor blessures is er een speciale ijsbehandeling. Er is een psycholoog. En een trainer die het talent heeft om alles goed en niets gek te vinden van wat de experts in zijn staf voorstellen. Er zijn opvallend weinig blessures geweest. Er is met opvallend weinig spelers (23) gespeeld.

Leicester City werd geen kampioen op een slof en een oude voetbalschoen. Leicester werd kampioen op bietensap. Dat spierpijn vermindert en het uithoudingsvermogen verbetert. Waardoor sporters 3,5 procent sneller sprinten en sneller besluiten nemen. Het zijn beetjes die helpen, zeker als je snel countervoetbal speelt. Jamie Vardy is behalve topscorer ook de snelste sprinter van de Premier League.

Er wordt gezegd dat het kampioenschap van Leicester een kwestie is van geluk. Dat klopt. Als je geen kampioen wordt, heb je altijd ook pech gehad. Maar de les van Leicester is juist dat je zo weinig mogelijk aan het toeval moet overlaten.

Bauke Mollema werd zesde in de Tour van 2013. De NOS-documentaire De Tour van Bauke is nog steeds op internet te zien. Het meest fascinerende zijn de ploegleiders, die steeds maar ‘Kom op mannen’ roepen. Je ziet het en je weet dat het niet genoeg is, ook al staat er een flesje bietensap op een plank in een hotelkamer.

(Deze column verscheen op donderdag 12 mei in het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en in de Gooi- en Eemlander. Foto BBC)

les

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *