Intussen in Engeland – Adam Johnson

30F1C4DB00000578-3443212-Johnson_throws_his_shirt_into_the_crowd_after_scoring_a_free_kic-a-48_1455229010662

Hoe roem eruitziet, dat wist Adam Johnson als jongetje al, toen hij werd bejubeld om zijn fantastische linkerbeen en om zijn enorme potentie als voetballer. Het fantastische linkerbeen bracht hem in een kapitale villa, met een salaris van 65.000 euro per week. De enorme potentie kwam er lang niet altijd uit. Maar die zondag in januari was de 28-jarige aanvaller de grote held, toen hij voor Sunderland de winnende goal scoorde tegen Liverpool. Hij trok zijn shirt uit en gooide het in het publiek.

Vier dagen later ontsloeg Sunderland hem. Adidas verbrak het schoenen-contract. De moeder van zijn dochtertje van 1 wil alleen nog goede vrienden zijn. Op de Facebookpagina van Sunderland moeten supporters niets meer van hem hebben.

Adam Johnson bekende op de eerste dag van de rechtszaak dat hij vorig jaar heeft geflirt en gezoend met een 15-jarige fan. Hij ontkende andere seksuele activiteiten. Zoenen en flirten en seks met iemand onder de 16 is verboden in Engeland, ongeacht of de ander het wilde. Je kunt er twee tot ruim 14 jaar cel voor krijgen.

Erger kan de andere kant van de roem niet zijn dan in de rechtbank in Bradford, waar de rechtszaak tegen Johnson dik twee weken duurde. Op een scherm verscheen een aantal van de 834 whatsappberichten tussen de speler en het meisje. Soms stuurde hij ongeveer tegelijk een bericht naar zijn net bevallen vriendin, die zich zorgen maakte over hun relatie. De jury zag een foto van zijn penis. Lang leve de mobiele telefoon waardoor niets verborgen blijft.

Profvoetballer worden is de droom van iedere jongen, zei Johnson. Je staat op een voetstuk, mensen roepen je naam. Het is geweldig. Maar als je alles krijgt, en alles gedaan krijgt, dan word je arrogant. En te langzaam volwassen. Toen hij het wist, was het te laat.

Ze werden vrienden op Facebook. Hij vond het meisje aantrekkelijk, zij wilde een shirt. Hij wilde daar een zoen voor. Wat er verder is gebeurd, dat weet ik niet. Johnson voetbalde. Het meisje schepte op en stortte in toen er enorm over haar werd geroddeld en hij alles ontkende.

Johnson heeft continue gelogen, zei de aanklager. Tegen de politie, tegen zijn vriendin. Hij heeft het meisje enorm veel leed berokkend. En zijn vriendin ook, want hij appte ook met vijf andere vrouwen. Alsof dat geen zaak is tussen hun twee├źn.

De jury acht hem schuldig aan betasten van het meisje, niet aan orale seks. De rechter zei dat hij moet rekenen op vijf tot tien jaar cel. Johnson is op borgtocht vrij. Om afscheid te nemen van zijn dochtertje.

Ik kijk naar de foto die is genomen na de wedstrijd tegen Liverpool. Johnson gaat zijn shirt in het publiek gooien. Hij weet dan al dat hij alles heeft vergooid, maar niet dan niets hem bespaard zal blijven.

(Deze column stond op donderdag 3 maart in het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en in de Gooi- en Eemlander. De foto is van PA)

30F1C4DB00000578-3443212-Johnson_throws_his_shirt_into_the_crowd_after_scoring_a_free_kic-a-48_1455229010662

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *