Intussen in Engeland – Guus Hiddink

hiddink

hiddink

Hoe hij het heeft gedaan, weet ik niet, maar knap is het wel. Guus Hiddink is weer helemaal de Golden Guus die hij ooit was, al kan ik me daar niets van herinneren. Negen maanden nadat we de bondscoach met pek en veren naar de Achterhoek stuurden, waar we hem een fijne baan gunden als suppoost van het Guus Hiddink Museum of zoiets, is hij de gevierde man bij Chelsea. De regerend kampioen van Engeland stond in december zestiende en ontsloeg Jose Mourinho. Sinds Hiddink interim-manager is, bleef de club twaalf competitiewedstrijden ongeslagen.

Bijna alle spelers willen dat de 69-jarige trainer blijft, want ze zijn ‘very happy’, zegt middenvelder John Obi Mikel. De sfeer is goed, Hiddink geeft de spelers eigen verantwoordelijkheid, hij bemoeit zich niet met hun zaken, ze weten allemaal wat ze moeten doen. Je zou bijna denken dat het over een andere Hiddink gaat, maar het is toch echt de Hiddink over wie in juni een groot artikel verscheen in Voetbal International onder de kop ’Kroniek van een teleurstelling’. Mooi poëtisch zou dat zijn, als het niet zo treurig was.

Oranje en Hiddink, dat waren elf loodzware maanden, met te veel verliespartijen, een onnavolgbare tactiek, ruzietjes en relletjes en een bondscoach die al snel de indruk wekte dat hij hier he-le-maal geen zin in had. Wij ook niet, maar dat deed er niet toe. Zijn aanstelling was laf geweest, een vreselijke vergissing, zei Ruud Gullit na zijn vertrek. Het is over met hem, zei Ronald de Boer.

Nederland kon zich nauwelijks nog kwalificeren voor het EK en kwalificeerde zich ook niet, voor het eerst in dertig jaar. Misschien waren wij meer en langer geschokt dan de ex-bondscoach, die met Rusland het WK 2010 misliep en zich met Turkije niet plaatste voor het EK in 2012. Terwijl onze zakdoeken nog nat waren, ging Guus Hiddink Chelsea redden. Niks laf, niks vergissing, niks over.

Hij deed het gewoon en goed ook nog. Hiddink heeft geleerd van zijn fouten, of hij is de ideale opvolger van Mourinho, die overal bovenop zat. Of het is waar wat Patrick Kluivert zegt, dat de spelers van Chelsea zo goed zijn dat je ze niet hoeft te vertellen wat ze moeten doen. ,,Geef ze een beetje begeleiding en dat is alles. Hiddink is daar heel erg goed in.’’ Of hij is een toptrainer en het Nederlands elftal is te slecht voor een EK. Of Chelsea gaat vanaf nu veel verliezen, dat kan ook nog.

Het meest waarschijnlijk lijkt mij dat Golden Guus eigenlijk Guus Geluk is. Voor geluk heb je moed nodig, lef – en dat heeft hij. Vast meer dan wij.

(Deze column verscheen op donderdag 10 maart in het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, de Gooi- en Eemlander en in het Noordhollands Dagblad. Foto Sky Sports)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *