Intussen in Engeland – Jurgen Klopp

JS75212342

Het eerste wat Jürgen Klopp zo ongeveer deed toen hij manager werd van Liverpool was de vrouwen en vriendinnen van spelers verbieden om de trainingen bij te wonen. De whatsapp groep WAG van Liverpool – van de Wives And Girlfriends – zal zijn ontploft, want vrouwen en vriendinnen laten zich niet gemakkelijk wegsturen en al helemaal niet zonder daar eindeloos lang met elkaar over te praten.

In bijna alle gevallen is het terecht dat vrouwen zich niet laten wegsturen, maar in dit geval is het helemaal niet gek dat het gebeurde. Veel gekker is het dat de vrouwen en vriendinnen van de Liverpoolspelers steeds maar rondhingen op het trainingscomplex. Je zou bijna denken dat ze niets beters te doen hadden.

Misschien ontplofte de WAG-groep ook wel niet. Want hé, het was wel Jürgen Klopp die het verbod uitvaardigde. De 48-jarige Duitser is de Messi onder de trainers. Een iets andere Messi dan. Want Klopp juicht als een dolle langs de zijlijn, hij is van de leuke grapjes op een persconferentie, van het schaterlachen. Met zijn petje en zijn baardje is hij hipsterachtig leuk. Emotioneel, charismatisch, betrokken, warm. En hij is succesvol.

De Duitser, die sportwetenschappen studeerde en afstudeerde op wandelen, speelde zijn hele carrière – 12 seizoenen – bij Mainz. Daarna was hij zeven jaar manager bij de club, die promoveerde naar de Bundesliga (en daarna weer degradeerde). Ook zeven jaren (zes vette en een magere) was hij coach van Borussia Dortmund, waarmee hij in 2011 en in 2012 landskampioen werd en in 2013 de Champion League finale haalde.

Deze zomer verliet hij de club die zijn stempel droeg, het stempel van ‘Gegenpressing’ – veel druk zetten, georganiseerd spelen, snel omschakelen van verdediging naar aanval. Een team moet herkenbaar zijn, vindt Klopp. En dan niet door de shirts die de spelers dragen. Hij wordt geroemd omdat hij spelers beter maakt, omdat hij van spelers een team kan maken.

Klopp nam een sabbatical, maar kreeg een aanbod dat hij niet kon weigeren van Liverpool. ,,Ik hoorde het en ik voelde wat ik voelde. We weten dat het een grote uitdaging is. Maar het leven is een uitdaging, dus dit is niet het grootste probleem.’’

Het trainingscomplex is het hoofdkwartier van het voetbal, zei Klopp, toen hij vertelde dat de spelersvrouwen er niet meer mochten komen. Een plek waar spelers honderd procent bezig moeten zijn met hun werk. Er wordt ook meer getraind. In de filosofie van Klopp werkt het zo: begin met een relatief gemakkelijke verandering, die snel effect heeft: je moet fysiek in vorm zijn om harder te kunnen lopen en vechten dan je tegenstander.

Ik wou dat Jürgen Klopp mijn coach was.

Dit artikel verscheen op donderdag 12 november in het Noord-Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en de Gooi- en Eemlander.

Foto’s: The Guardian en Daily Post.

Jürgen Klopp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *