Intussen in Engeland – Louis van Gaal

Louis-van-Gaal

Louis-van-Gaal

Het is natuurlijk erg voor Truus dat er straks een bord in de tuin staat van het vakantiehuis in Portugal. Dat ze maar af en toe een ijsje kan kopen voor de kleinkinderen. Dat Louis straks geen werk meer heeft, terwijl hij in de zomer pas 65 wordt. Gelukkig hebben we geen boot, denkt ze. Anders hadden we die ook nog moeten verkopen.

Louis van Gaal is vaak boos op de Engelse pers, die blijft speculeren over zijn ontslag bij Manchester United. De naam van zijn opvolger Jose Mourinho zoemt al maanden rond, als een lastige vlieg die hij maar niet van zich af kan slaan. Engelse kranten weten het inmiddels zeker: de bij Chelsea ontslagen Portugees volgt deze zomer Louis van Gaal op. Ze hebben het zelf gehoord van een anonieme bron.

Onlangs schoot Van Gaal op een persconferentie opnieuw uit zijn slof. Zal ik eens aankondigen dat jij wordt ontslagen, snauwde hij tegen een verslaggever. Hoe heet je, dan zet ik je naam erbij. Kijken hoe je vrouw en je kinderen dat vinden.

Altijd als hij boos is haalt Van Gaal zijn gezin erbij, dat het er zo moeilijk mee heeft. Alsof zijn vrouw en dochters niet wisten dat in Engeland elk gerucht over het mogelijke ontslag van een voetbaltrainer groot nieuws is. Alsof ze niet wisten dat er nogal op je wordt gelet als je manager bent van Manchester United. Dat je als trainer van zo’n grote club met zo’n torenhoog budget kampioen móet worden en de Champions League moet winnen en de beker. Minstens.

Het gaat Louis van Gaal voor het tweede seizoen niet lukken.

Het lijkt best lief dat hij zich zorgen maakt over zijn gezin, maar met een salaris van 10 miljoen euro per jaar – dat is 27.397 euro per dag – is dat niet bepaald nodig en nogal pathetisch bovendien. Het enige waar de trainer zich zorgen over moet maken is over de ranglijst, die wordt aangevoerd door Leicester City, een straatarm clubje vergeleken bij het steenrijke United.

Manchester United staat vijfde en is uit de Champions League geknikkerd. Dan heb je geen recht om boos te worden als er wordt geschreven over je mogelijke ontslag. Als je al op iemand boos moet worden, dan is het op de man die je ziet als je een keer in de spiegel kijkt. Als je vijfde staat dan moet je niet miepen over je gezin dat voorlopig nog heel veel zomers naar Portugal kan en nog heel veel ijsjes kan eten. Dan moet je gewoon aan het werk, en hard ook. Laten zien wat je kunt.

En minstens vierde worden, zodat Manchester United volgend jaar Champions League speelt. Dat ben je aan de club verplicht. En aan je gezin. En vooral aan jezelf.

(Deze column stond donderdag 11 februari in het Noord-Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, en in de Gooi- en Eemlander)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *