Intussen in Engeland – Memphis Depay

_85056711_depay1

_85056711_depay1 92042

De halve wereld ergerde zich aan Memphis Depay, de speler van Manchester United die met een opvallende hoed en een opvallende sjaal naar het trainingskamp kwam van het Nederlands elftal.

Ik ergerde me aan de halve wereld.

Aan de Nederlandse bekrompenheid, die zegt dat je al gek genoeg doet als je gewoon doet. Aan het provinciale van Nederlandse sportjournalisten, met hun risicoloze spijkerbroeken en hun oersaaie truien. Aan de instelling dat je pas van mooie, opvallende kleren mag houden als je prestaties goed zijn. Dat je pas anders mag zijn als je het verdient.

Wat je verder doet, dat maakt niet uit. Je kunt karper vissen of met zeven bloedmooie modellen tegelijk whatsappen of de hele dag FIFA 16 spelen op je Playstation, niemand die er wat van zegt. Niemand die denkt dat je misschien te veel met andere dingen bezig bent dan met voetbal.

En wát moest Depay eerst maar presteren? Op zijn 20ste werd hij genomineerd als beste jonge speler van het WK 2014. Op zijn 21ste was hij Nederlands Talent van het Jaar en met 22 goals de jongste topscorer van de eredivisie. De PSV-speler werd gewild door Paris Saint-Germain en Liverpool. Gekocht door Manchester United voor naar verluidt 34 miljoen euro, een recordbedrag voor een Nederlandse voetballer.

Depay moest eerst maar eens presteren bij Manchester. Ja, logisch. Hij had met zijn 21 levensjaren best zijn uitstekende start voort kunnen zetten bij de kwakkelende ploeg van Louis van Gaal. Hij had het team op sleeptouw kunnen nemen, de vedetten kunnen inspireren, de sterren van de hemel kunnen spelen, zestien goals kunnen scoren, ook al is Manchester United geen PSV en ook al zijn zijn ploeggenoten net even anders en ook al is de Premier League geen eredivisie.

Op zijn leeftijd kun je nog geen consistentie verwachten, zegt Van Gaal. Depay doet het volgens de manager goed op de trainingen en in de eerste helft tegen Watford speelde hij eind november ‘fantastisch’ als centrumspits. Hij heeft uitzonderlijke kwaliteiten, zei voetbalanalyticus Ronald de Boer in de Telegraaf: kracht, techniek, snelheid, scorend vermogen, en hij kan iemand passeren. De Boer maakt zich geen zorgen: ,,Ik was 23 toen ik een beetje door kreeg hoe het voetbal in elkaar zat en nu verwachten we van jongens van 21 dat ze er direct staan in de absolute top.’’

Maandag kwam Memphis Depay naar de training in zijn grote zwarte Mercedes G Klasse terreinwagen. Op de hoofdsteunen staat M7. De M van Memphis en zijn rugnummer. Klasse hoofdsteunen in de klasse auto van een klasse speler.

Memphis weet precies wat hij wil. Hij wil bij Manchester United de ster zijn die hij is. Hij gaat er stralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *