Intussen in Engeland – Steve McClaren

Steve-McClaren

Hij zag haar, stuurde binnen tien minuten een bericht, en nog een en nog een en nog een, en toen hadden ze een verhouding. Alleen jammer dat zijn knappe vriendin haar verhaal verkocht aan de Engelse krant The Sun, en dat zijn vrouw niet geloofde dat het allemaal een leugen was.

Het was ‘minstens zijn tweede misstap’, schreef de Telegraaf over Steve McClaren. In Engeland was hij de sukkel met de paraplu, sinds de regenachtige avond dat het nationale elftal onder zijn leiding het EK 2008 niet haalde. Bij FC Twente bleek de trainer met het slordige losse plukje haar op zijn kalende hoofd een superhunk, die wist: ’Als je niet schiet, dan scoor je niet’.

Om dat soort uitspraken van McClaren hadden ze bij het televisieprogramma Voetbal International wekenlang lol.

‘De kracht van het team is: het team.’ Ha ha.

‘Scoren is belangrijk.’ Ha ha.

Intussen trok de Engelsman volle zalen in de rest van het land. ,,En iedere prof- en amateurcoach die McClaren meemaakte, is tot op de dag van vandaag vol vuur door zijn verhalen en zijn visie. Psychologie van de bovenste plank, doorspekt met anekdotes en momenten uit zijn eigen loopbaan’’, schreef de website mijnvoetbaltalent.nl.

De website geeft ook een mooie kijk op het vakmanschap van Steve, die bij Twente ‘van bovenaf alles overziet, de rust bewaart en zijn assistenten alle vrijheid geeft’. ,,Weet je wat ik in mijn eerste periode bij Twente zo mooi vond? De meningen over opstellingen en tactiek. Zei ik tegen de ene assistent: wie zetten we in de spits? En hoe gaat het middenveld eruitzien? En tegen mijn andere assistent: En hoe wil jij de voorhoede hebben? Daarna ging ik er een nachtje over slapen.’’

Een kei in delegeren, niet te groot om adviezen te vragen.

Zo zou je het kunnen zeggen.

De coach leidde Middlesbrough naar de finale van de UEFA Cup en Twente naar de enige landstitel, maar hij werd bij beide clubs en bij het Duitse Wolfsburg ook snel ontslagen. Hij zei het zelf al: ‘Twee helften zijn nooit hetzelfde, twee wedstrijden ook niet.’

In de krochten van het Engelse voetbal kon McClaren maandagavond zijn spullen pakken omdat Derby County voor het tweede jaar niet was gepromoveerd naar de Premier League. De trainer was zeer teleurgesteld. ,,De club betekent zoveel voor me.’’ Hij was even vergeten dat het gaat om wat jij voor de club betekent, maar die wijsheid is dan ook van iemand anders.

McClaren staat hoog op het verlanglijstje van Newcastle United, dat terug wil naar de top.

En zijn vrouw is nog bij hem.

‘Je moet winnen om door te gaan’, luidt een van zijn befaamde uitspraken.

Sommige mensen winnen ook als ze verliezen.

(Deze column verscheen dit voorjaar in het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en in de Gooi- en Eemlander. Steve McClaren is nu trainer van Newcastle United. De ploeg staat een na laatste in de Premier League. ,,De spelers moeten snel leren. Ze doen op dit moment nog niet genoeg voor elkaar”, aldus de manager).

Foto: premierleague365.comSteve-McClaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *