Intussen in Engeland

Intussen in Engeland

Toen zondag voor de Grand Prix van Italië een minuut stilte werd gehouden voor Justin Wilson, de voormalige Formule 1-coureur die omkwam bij een ongeluk in de Amerikaanse IndyCars-race, hield wereldkampioen Lewis Hamilton zijn pet op. Het was respectloos. Maar wel onbedoeld respectloos, zei de 30-jarige Brit. Hij was ‘gefocust’, luisterde naar zijn muziek, hij dacht dat er op dat moment een foto zou worden gemaakt.

Hamilton wordt de rockster van de Formule 1 genoemd, en als je hem ziet dan weet je waarom. Grote gouden kettingen, waanzinnig grote auto’s, een knalrood privé vliegtuig, twee hondjes met 57.000 volgers op hun eigen Instagram-account, altijd omringd door glitter en glamour en beroemdheden en mooie vrouwen. Het is logisch, want met een salaris van ruim 40 miljoen euro per jaar is zuinig aan doen best onzin, eigenlijk.

Vlak na de mislukte schietpartijpoging in de Thalys naar Parijs plaatste Hamilton een filmpje op internet waarin hij een keer of twintig schiet met een machinegeweer.

Op het podium van de gewonnen Grand Prix in Shanghai spoot hij een fles champagne leeg in het gezicht van een podium-miss. Het was de derde keer dat de regerend en aanstaande wereldkampioen zoiets deed. Er komt vast een vierde keer, en misschien wel een vijfde. De autosport, waar mooie vrouwen alleen maar een mooi decor zijn op een podium waar mannelijke helden worden toegejuicht, lokt het uit. En staat het toe.

Het is niet zo moeilijk om Lewis Hamilton af te schilderen als een weirdo. Er zijn maar weinig mensen niet minstens een beetje weirdo. En als je beroemd en steenrijk bent en een ander leven leidt dan de meeste anderen, dan ben je al snel meer weirdo dan wanneer je in een rijtjeshuis woont in Voorhout of Heerhugowaard, om maar een dwarsstraat te noemen.

Tussen alle tatoeages die zijn geloof symboliseren en zijn liefde voor zijn familie, staan drie woorden op de borst van Lewis Hamilton. Powerful beyond measures. Mateloos krachtig. Ze komen uit een citaat van de spirituele schrijfster Marianne Williamson. ‘Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we mateloos krachtig zijn’. Mensen moeten volgens haar niet bescheiden zijn, daar heeft de wereld niets aan. Ze moeten juist laten zien dat ze briljant, buitengewoon aantrekkelijk, talentvol en geweldig zijn – powerful beyond measures. We moeten ons licht laten schijnen, dan geven we anderen onbewust toestemming om hetzelfde te doen.

Lewis Hamilton staat overal te schijnen als een dolle. En niets, helemaal niets houdt ons tegen om dat ook te doen, ook al wonen we in een rijtjeshuis in Voorhout of in Heerhugowaard.

Dank je wel, Lewis.

Kom maar op met die champagne.

Deze column verscheen op donderdag 10 september in Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander

273216D100000578-0-image-a-33_1427887743767

Foto Men’s Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *