Intussen in Frankrijk – Joachim Low

joachim2539757000

Mijn man peutert in zijn neus en stopt zijn handen voor en achter in zijn broek in gezelschap, schreef een lezeres in 2011 aan Psychologie Magazine. Een psychologe antwoordde dat hij moest proberen om dat te laten en dat zij zich er niet zo aan moest ergeren.

In het gezelschap van miljoenen kijkers stopte de Duitse bondscoach Joachim Löw zondagavond zijn hand voor in zijn broek – hij legde zijn kauwgom in de goede vorm, schreef een Duitse krant poëtisch – en later aan de achterkant. Daarna rook hij aan zijn hand. Hij eet in een miljoenengezelschap ook graag uit zijn neus.

Duitsland kan na Frankrijk en Spanje het derde land worden dat twee grote toernooien achter elkaar wint. Zondag versloeg de wereldkampioen Oekraïne met 2-0. Weloverwogen passten de Duiters de bal steeds naar voren. Rustig vonden zij elkaar in de gaten van de muur die de tegenstander had opgebouwd, slim maakten zij gebruik van de vleugels. En altijd was daar op het middenveld Toni Kroos. Van zijn 112 passes kwamen er 104 goed aan.

Ik vroeg me af waarom 41 procent van de Nederlanders voor de Belgen is, die toen hun miserabele openingswedstrijd nog moesten spelen. Alsof Duitsers niet onze buren zijn.

Joachim Löw was al coach van de nieuwe stempel voordat het nieuwe stempel er was. De bondscoach behandelt spelers als volwassenen, luistert naar ze, inspireert en waardeert ze, haalde psychologen en voedingsdeskundigen bij het team. Er wordt wel gezegd dat hij een bijna erotische relatie met precisie heeft. Het is daarom onverdraaglijk dat de keurig gekapte en goed geklede Löw in de dug-out door spanning of opperste concentratie zomaar werkelijk alle gevoel voor decorum kan verliezen.

De afgelopen dagen dacht ik veel aan Daniela, sinds 1986 zijn vrouw. Zou zij ook een beetje misselijk zijn en zachtjes huilen en Joachim sméken om vanavond tegen Polen hete peper op zijn vingers te smeren en vurig hopen dat psychologen hem bliksemsnel van zijn tics afhelpen?

Mark Rutte die in de Tweede Kamer voelt of alles goed zit. Jochem Myjer die in een vol Carré aan zijn kont krabt. Rik van de Westelaken die tijdens het Journaal in zijn neus peutert. Het land zou te klein zijn.

De Duitse media besteden weinig aandacht aan het gegraai en gesnuif van Löw. Aanvaller Lukas Podolski zei tijdens een persconferentie dat tachtig procent van de mannen wel eens aan zijn zaakje zit. De journalisten applaudisseerden. Hier vierden mannen hun mannending. Er was niets – behalve respect.

Je moet je er niet zo aan ergeren, zei de psychologe, waarmee ze maar wilde zeggen dat het probleem van de ander vaak je eigen probleem is. Waarschijnlijk weet Daniela Löw dat al veel langer dan ik.

Deze column verscheen in de kranten van Hollandmediacombinatie: NHD, LD, HD, G&E.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *