Intussen in Frankrijk – Karim Benzema

Karim-Benzema

Karim Benzema scoorde zaterdag zijn 22ste doelpunt in de Spaanse competitie. Het was een record voor de 28-jarige aanvaller van Real Madrid. Benzema spreekt met zijn voeten, schreef Voetbal International.

Zijn voeten kunnen prachtige verhalen vertellen, maar in het kamp van het Franse nationale elftal hebben ze daar geen boodschap aan. Benzema is niet geselecteerd voor Euro 2016.

Een van de beste aanvallers ter wereld mag niet naar het EK in zijn eigen land. Dan moet je het wel heel bont hebben gemaakt. Het gedoe rond Benzema gaat over een seksfilmpje van Matthieu Valbuena, ook een Franse international. Op de een of andere manier – je vraagt je af hoe – is dat filmpje gemaakt en terechtgekomen bij afpersers die dreigen het openbaar te maken, tenzij Valbuena 150.000 euro betaalt. De zaak speelt al sinds juni. Bij mijn weten heeft Valbuena niks betaald en is de ‘sekstape’ nergens te zien. Einde verhaal, zou je denken.

Maar nee. In november zat Benzema 24 uur vast op verdenking van afpersing en samenwerking met criminelen. Daar staat vijf jaar cel op. Benzema zou door een vriend zijn benaderd, die namens de afpersers zei dat hij Valbuena moest aansporen om te betalen. De aanklagers denken dat Benzema Valbuena wilde chanteren. Benzema zegt dat hij hem juist een vriendendienst wilde bewijzen.

Benzema had al geen gemakkelijk leven buiten de lijnen. Hij werd aangehouden wegens te hard rijden, raakte zijn rijbewijs kwijt, had geen rijbewijs, reed opnieuw te hard, werd weer aangehouden. Zijn oma sleepte hem voor de rechter omdat ze nog meer geld van hem wilde, een actie van een nare tante. Met Frank Ribéry van Bayern München werd hij verdacht van seks met een minderjarige prostitué. Na vier jaar werden ze vrijgesproken. Niet omdat het niet was gebeurd, maar omdat ze niet wisten dat het meisje 16 was. Via een bedrijf van Benzema is drugsgeld en zwart geld witgewassen (buiten hem om, uiteraard) en een vriend van de voetballer zou hoofdverdachte zijn in een grote cocaïnesmokkelzaak. Het zou zomaar eens tijd kunnen zijn voor andere vrienden en andere vriendendiensten.

,,Sportieve prestaties zijn belangrijk, maar niet doorslaggevend. Het vermogen van spelers om samen te werken als een eenheid telt ook mee’’, zei de Franse bond. Benzema was radeloos en erg boos dat hij niet is geselecteerd, zei zijn trainer. Premier Valls zei eerder al dat Benzema niet in het nationale elftal hoort. ,,Een grote sporter moet een voorbeeld zijn voor de jeugd’’, zei Valls. ,,In twaalf seizoenen als professional: 541 wedstrijden gespeeld, 0 rode kaarten, 11 gele kaarten!!! En dan hebben sommigen het over mijn voorbeeldfunctie???’’, brieste Benzema.

Karim Benzema begrijpt er helemaal niets van, en dat is nou juist het probleem.

(Deze column verscheen donderdag 21 april in het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, in de Gooi- en Eemlander en in het Haarlems Dagblad

Foto: The Independent)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *