Intussen in Iran – Zaalvoetbal

Schermafbeelding 2015-10-04 om 14.19.54

Snelle combinaties met een keer raken, sensationele doelpunten. Wie dacht dat zaalvoetbal iets is uit de jaren zeventig of wie denkt dat vrouwen niet kunnen voetballen, moet de filmpjes eens bekijken van het AFC Women’s Futsal Championship, dat vorige week in Maleisië werd gehouden.

Iran zorgde voor de meeste briljante momenten. En dan speelde sterspeelster en aanvoerster Niloufar Ardalan nog niet eens mee. Tijdens het zesdaagse toernooi had haar zoon van 7 zijn eerste schooldag. En daar moest zij bij zijn. Van haar man.

Het paspoort van de 30-jarige ‘Lady Goal’ was verlopen en om een nieuwe pas te krijgen was een handtekening nodig van haar echtgenoot, die sportjournalist is en televisiepresentator. Die weigerde hij te zetten, vertelde Ardalan tegen journalisten.

In Iraanse huwelijkscontracten staat dat de man de baas is: hij bepaalt de woonplaats, of de vrouw mag werken of studeren, of ze naar het buitenland mag, en alleen hij kan tot een scheiding besluiten. Maar het is wettelijk mogelijk om voor het huwelijk van deze rechten af te zien, iets wat steeds meer Iraanse mannen doen.

,,Ik zou willen dat de overheid regels maakt die vrouwelijke sporters toestaan om hun rechten te verdedigen in dit soort situaties’’, zei Ardalan. ,,Dit toernooi was heel belangrijk voor mij. Als moslimvrouw wilde ik ervoor zorgen dat de vlag van mijn vaderland omhoog kon gaan. Ik wilde mijn land en mijn zoon trots maken.’’
Ardalan kwam jaren geleden in het nieuws toen ze als een van de weinige vrouwen een voetbalwedstrijd van mannen mocht bijwonen. Het toelaten van vrouwen komt de sfeer in stadions ten goede, zei ze toen. Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 mogen Iraanse vrouwen niet naar sportwedstrijden van mannen, omdat de sporters schaars gekleed zijn en vanwege het soms ruwe taalgebruik. Mogelijk worden de regels versoepeld.
Verdedigers van vrouwenrechten prijzen Ardalan om haar moed om de kwestie aan te kaarten, tegenstanders vinden dat het een privézaak is en had moeten blijven. Boze Iraanse mannen begonnen op internet de actie #itsmensturn – het is nu de beurt aan mannen om vrouwen hun vrijheid en rechten te geven.

In Maleisië waren de Iraanse vrouwen iedereen de baas. In de eerste minuut van de wedstrijd tegen het gastland waren ze na vier weergaloze passes bij het doel, waar Fahimeh Zarei de bal na een prachtige beweging met haar hiel subliem tussen de palen schoot. In de finale werd favoriet Japan verslagen. Het team droeg de beker op aan Niloufar Ardalan. Haar naam stond geschreven op de kampioensshirts van de speelsters. De toekomst zal nog beter zijn, voorspelt de coach.
Ik geloof niet dat dat geldt voor de echtgenoot van Lady Goal.

(Uit de krant van donderdag 1 oktober 2015)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *