Intussen in Marokko – Badr Hari

Intussen in Marokko – Badr Hari

Intussen in Marokko

Op de foto zit hij in een luxe privéjet, met zijn duim omhoog. Een dag nadat de rechter hem veroordeelde tot twee jaar cel vanwege vijf geweldsmisdrijven, vliegt Badr Hari naar Marokko. Dat mag gewoon, zei zijn advocate Bénédicte Ficq, die in cassatie ging bij de Hoge Raad.

Er mag zoveel. Maar je zou willen dat er iemand is die Hari vertelt dat het beter is om op zulke momenten bescheiden en beschaamd te zijn. Ook als je in Marokko en in Japan en waar al niet meer een held bent. Ook als je vermogen volgens het blad Quote vijf miljoen euro is. Ook als je wordt beschouwd als een van de beste kickboksers ter wereld.

Maar Hari wil helemaal niet dat iemand vertelt hoe hij moet leven. Keer op keer loopt Badr Hari tegen de muur die Badr Hari heet. Nou. En. Er is geen ander, er is geen ander leven.

Twee keer won de 30-jarige kickbokser een wereldtitel die hij weer kwijtraakte. In 2008 kreeg hij de rode kaart omdat hij zijn tegenstander sloeg en schopte toen die al op de grond lag. In 2010 deelde hij een verboden kaaktrap uit.

Badr Hari zou veel groter kunnen zijn dan Badr Hari. Hij won 106 van de 118 partijen. Maar er is altijd wat. En wat is nooit een kleinigheid. Behalve in zijn eigen ogen, als hij al wil toegeven dat hij iets heeft misdaan.

De lijst met verdachtmakingen is lang en ernstig, zoals de zware mishandeling van een portier in Amsterdam waarvoor hij niet is veroordeeld. In 2006 kreeg hij een taakstraf. ,,Ik krijg eindelijk mijn emoties wat beter onder controle’’, zei Hari tegen het blad Ringsports. Dat was in 2009.

Zijn advocate zei tegen de zender AT5 dat Badr in Marokko gaat ‘werken en een goed leven gaat leiden’. ,,Goed voor andere mensen. Hij is een andere kant op gegaan. En dat is gewoon goed.’’ Jens Olde Kalter, auteur van een boek over Badr, schrijft op zijn weblog dat Ficq aan hem vroeg of hij de handen van Hari wel eens goed had bekeken. ’Hij heeft echt prachtige handen, met van die mooie, lange vingers. Dat zijn net pianovingers.’

Op een foto in de krant lag de arm van Badr tegen die van Bénédicte. Misschien raakten hun onzichtbare handen elkaar. In haar ogen zag ik iets van bewondering, vriendschap, liefde.

Hari wint nog steeds door mensen voor zich in te nemen met zijn ongelooflijke charisma. In 2011 maakte de KRO een documentaire over de kickbokser. ,,Ik heb een talent om alles stuk te maken wat mij lief is’’, zei hij, in een zeldzaam eerlijke bui. Of in een van te voren bedacht toneelstuk.

In het leven van Badr Hari weet niemand meer wat waar is en wat niet. Behalve dan dat hij het talent heeft om het leven van een ander stuk te maken.

En dat niemand hem tegenhoudt.

Deze column verscheen op donderdag 5 november in het Noordhollands Dagblad, de Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad en Haarlems Dagblad

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *