Intussen in Monaco – Novak Djokovic

djo

Zondag in Londen ging het zoals het zo vaak gaat. Het publiek was voor Rodger Federer, Novak Djokovic won de finale van de ATP World Tour. Het was zijn elfde toernooizege van dit jaar, waaronder de Australian Open, Wimbledon en de US Open.

De 28-jarige Serviër is al 174 weken de beste tennisser van de wereld, maar hij blijft De Derde Man, zoals The New Yorker hem noemde. Federer en Rafael Nadal hebben 15 miljoen vrienden op Facebook, Djokovic heeft er 6 miljoen.

Djokovic kwam jaren geleden met bravoure de tennisbaan op, klaar om de hegemonie van Federer en Nadal te doorbreken. Hij had een luidruchtige familie, die T-shirts droeg met zijn gezicht erop. Daar houdt het keurige tennispubliek niet van. Het keurige tennispubliek houdt er er ook niet van als je met je racket smijt en vaak een blessure hebt tijdens een wedstrijd.

Voor de kwartfinale van de US Open in 2008 grapte zijn tegenstander Andy Roddick dat Djokovic last had van zijn enkels, zijn rug en zijn heup en kramp had en de vogelgriep. De winnaar werd tijdens een interview op de baan op een welhaast misdadige wijze uitgejoeld. Tot zover het keurige tennispubliek.

De dingen werden beter. Djokovic werd beter. In 2010 zag een arts hem naar adem happen op de Australian Open. Die heeft geen astma, dacht hij, maar een spijsverteringsprobleem. Met een glutenvrij dieet, zonder melkproducten en tomaten, viel Djokovic af en kreeg hij zijn ademhaling onder controle. Tegen The New York Times zei de tennisser dat het altijd over zijn dieet gaat, maar dat de werkelijke verbetering in zijn hoofd gebeurt. Hij wil creatief zijn, in beweging. ,,Anders blijf je wie je bent. En als je blijft wie je bent, dan ga je feitelijk achteruit.’’ Hij mediteert, waarbij hij problemen visualiseert. ,,Je krijgt de dingen die je in je gedachten maakt.’’

Deze zomer speelde Federer in de finale van de US Open geweldig. Djokovic speelde nog beter. Het publiek applaudiseerde als hij fout serveerde.

Er zijn dingen die hij niet kan winnen, met zijn intelligentie niet, met zijn humor niet, met zijn briljante spel niet, met zijn aardige dankwoord aan het publiek niet. Hij verdient meer respect, zegt zijn trainer Boris Becker. Hij is een ‘lovely man’, zegt ex-tennisser John McEnroe.

Maandag twitterde Djokovic: ‘Een dank je wel voor mijn geweldige vrouw die me elke dag inspireert..jij maakte van dit jaar het beste van mijn leven.’

Hij weet allang dat het niet gaat om wat mensen die je niet kennen van je vinden. Dat het gaat om wat de mensen om je heen van je vinden. En om wat je van jezelf vindt.

Ik zit in #teamdjokovic.

(Deze column verscheen donderdag 26 november in het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en in de Gooi- en Eemlander)

Foto: Skysports

djo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *