Intussen in Spanje – Gareth Bale

schermafbeelding-2016-11-06-om-19-54-12

Als je 20 miljoen per jaar gaat verdienen, 666.000 euro per week, 38 euro per minuut, dan moet je toch wel iemand kunnen vinden die je snel de taal leert van het land waar je woont en werkt, zou je denken. Niet dus. Gareth Bale, aanvaller van Real Madrid sinds 2013 en sinds deze week de best betaalde voetballer ter wereld, spreekt ongeveer twee woorden Spaans: Hala Madrid. Het is lastig om Spaans te leren, zegt hij, omdat al zijn ploeggenoten graag hun Engels met hem willen oefenen. Dan houdt het op.

En dus was de voetballer uit Wales op de persconferentie over de verlenging van zijn contract niet heel afortunadamente maar very very happy. Dat begreep iedereen. Hij had het niet over het geld. Waarom zou hij. Als je veel krijgt, heb je het altijd verdiend, als je weinig krijgt, verdien je altijd meer. Zal het nog iets met je doen als je duizelingwekkend hoge salaris stijgt naar een duizelingwekkende hoogte? De website Voetbalzone maakte het bedrag dat Bale in zes jaar verdient concreet: hij kan er 675.000 seizoenskaarten van kopen in het Bernabeu-stadion. Gooi het maar in mijn pet.

Als je er niet over praat, dan hoef je ook niets te zeggen over de andere kant van de medaille van je leven, die in het geval van Bale vrij bizar en beangstigend is. Het nichtje van zijn verloofde is al weken zoek. Zij was betrokken bij een drugsbende. Zijn schoonfamilie wordt bedreigd omdat de bende een koffer kwijt is met geld, horloges en verdovende middelen ter waarde van ruim een miljoen euro. Bij de opa en oma van zijn vriendin gingen stenen door de ramen, hun auto werd in brand gestoken. Zes familieleden wonen op een geheim adres. Gewapende agenten bewaakten Bale in het hotel op Gran Canaria waar Real Madrid verbleef.

Ik ben very very happy dat een nieuwe droom is uitgekomen, zei Bale, met een wat verlegen maar stralend gezicht, een glimmende haarband om het knotje op zijn hoofd. Wat gun je hem eigenlijk niet. De 27-jarige aanvaller, die snel is en sterk in de lucht, die kansen kan scheppen en afmaken, van dichtbij en van ver, met links en met rechts, won met Real Madrid vijf titels, twee keer de Champions League. Hij vertelde dat hij altijd zal blijven vechten voor de club, die hij de mooiste van de wereld noemt. En dat hij nog meer prijzen wil winnen.

Het mooiste moet altijd nog komen, en daar kwam het.

Als je je voor honderd procent geeft, dan hoef je nooit ergens spijt van te hebben, zei Bale.

Daar zat gelukkig geen woord Spaans bij.

Hala is trouwens Arabisch.

Hala Madrid.

schermafbeelding-2016-11-06-om-19-54-12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *