Intussen in Spanje – Gary Neville

01_08135600_f81d56_2595471a

Het is een diepgewortelde gewoonte in de Spaanse cultuur om een trainer te ontslaan, maar wij weten dat het dan meestal een ramp wordt. Wij geloven in wat we doen en we weten wanneer we de goede richting op gaan. En met Gary doen we het goed.

Het was 23 februari en het was duidelijke taal van Layhoon Chan, voorzitter van Valencia. Gary Neville bleef hoofdtrainer, ook al waren de resultaten sinds zijn aantreden in december miserabel.

‘We bedanken Gary voor zijn werk’, zei de voorzitter vorige week. In vijf weken tijd was de goede richting de verkeerde geworden en het geloof helemaal weg. De voormalige verdediger van Manchester United was ontslagen.

Valencia stond negende toen Neville kwam, nu veertiende, zes punten boven een degradatieplaats. De club, vorig jaar vierde, is uitgeschakeld voor de beker, de Europa League en de Champions League. Het wordt op z’n best een seizoen van spek en bonen.

Ervaring als trainer had de assistent-bondscoach van Engeland nauwelijks. Bovendien sprak Neville geen woord Spaans. Wat meehielp was dat zijn broer Phil al bij Valencia werkte. Wat nog meer hielp, is dat Gary Neville samen met Peter Lim eigenaar is van de club Salford City. De miljardair uit Singapore kocht Valencia CF en pompte er 200 miljoen euro in, onder meer in tien jonge spelers.

Die onervaren spelers waren niet fit, geen team, het spoor bijster. Neville moest in vijf maanden alles goedmaken. De man die tien jaar lang een bepalende speler was voor het succesvolle Manchester United en die daarna vlijmscherpe wedstrijdanalyses gaf op tv – met zijn ogen zag je het spel achter het spel achter het spel – speelde in Valencia puur paniekvoetbal. Neville gebruikte drie keepers, koos een nieuwe aanvoerder, veranderde de opstelling voortdurend en haalde er een nieuwe assistent bij. Stug hield hij vol dat hij zou blijven en dat het tij zou keren, maar het tij keerde alleen maar soms, heel even.

Zijn ontslag leidt in Engeland vooral tot leedvermaak, omdat Neville op televisie forse kritiek leverde op clubs en trainers die slechte resultaten behaalden. Er wordt zelfs getwijfeld of hij nog wel geloofwaardig is als analist. Alsof Neville in Valencia al zijn voetbalverstand is verloren.

Maar zo gaat het, en hij weet het. Als je niet wint, dan verlies je.

En andersom.

Er zijn maar weinig trainers die altijd succesvol zijn. Als in vijf weken alles kan veranderen, dan kan dat in vijf jaar zeker. Het zou zomaar kunnen dat Gary Neville in 2021 als coach de Champions League wint met Manchester United.

’We bedanken Gary voor zijn werk’, zal de voorzitter zeggen. En die keer zit er geen woord Spaans bij.

(Deze column verscheen in de regionale dagbladen van Hollandmediacvmbinatie, foto: The Sun)01_08135600_f81d56_2595471a

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *