Intussen in Spanje – Zinedine Zidane

Zinedine-Zidane-has-faith-in-Marseille-Mathieu-Valbuena-and-Zlatan-Ibrahimovic-and-thinks-they-could-shine-in-the-future

Misschien was het zijn moeder Malika, die bedacht dat haar jongste een naam moest krijgen, die klinkt als een lied, een gedicht, een perfecte compositie. Misschien was het zijn vader Smaïl, met wie zij in 1953 Algerije verliet, weg van de armoede en de burgeroorlog, naar Frankrijk, waar 43 jaar geleden Zinedine Zidane werd geboren.

Maandag werd de grote Franse voetballer hoofdcoach van Real Madrid. Zinedine Zidane is de opvolger van Rafael Benitez, die in juni begon. Zelden zag je in het begin het einde al zo goed aankomen. Real staat vier punten achter koploper Atlético Madrid en werd groepswinnaar in de Champions League, maar spelers en fans baalden van het verdedigende spel van de bange coach. Je moet nooit bang zijn met Cristiano Ronaldo en Gareth Bale en James Rodriguez aan je zijde.

Zinedine Zidane is geen angsthaas. De man die drie keer wereldvoetballer van het jaar werd, nam in 2006 afscheid in de WK-finale met een kopstoot tegen de Italiaan Marco Materazzi. Ik zou het niet durven.

Zidane heeft altijd gezegd dat het echte leven belangrijker is dan alle successen die je als voetballer kunt behalen. Het echte leven, waarin mensen gewoon tegen je zeggen dat je er een zootje van hebt gemaakt, als dat zo is. Zo’n schijnbaar eenvoudig inzicht maakt je als voetballer al snel bijzonder, maar als mens toch ook – wij weten niet hoe wij zouden zijn als wij Zinedine Zidane waren en op alle handen werden gedragen.

Daarom vinden sommigen het niet te verteren dat juist Zidane al zo lang aan Real Madrid is verbonden, dat er in twaalf jaar tijd elf coaches doorheen jaagde en altijd op zoek is naar de duurste spelers, een zakelijke onderneming die koehandel bedrijft, in plaats van een voetbalclub met een hart en een ziel en een identiteit. Alsof dat in 2016 niet samen kan gaan, moet gaan.

Real Madrid kocht de aanvallende middenvelder met de fluwelen techniek, het gouden inzicht en de enorme passie in 2001 voor het recordbedrag van 78 miljoen euro van Juventus. Zidane werd later assistent-coach van het eerste en coach van het tweede. Drie van zijn vier zonen spelen in de jeugdopleiding.

Het klonk niet zakelijk of kil toen voorzitter Perez maandag zei dat hij de trainer ‘een absoluut professioneel en prachtig persoon’ vindt. Koud en kil was het ook niet bij zijn eerste training, waar duizenden supporters bij wilden zijn. De nieuwe trainer zegt dat hij dit seizoen zeker één beker wil winnen. Dat is wel het minste.

Zinedine is afgeleid van het Arabische Zeid, groei – ‘degene die vooruitgaat en ervoor zorgt dat anderen vooruit gaan’.

Zinedine Zidane. Mooier wordt het niet.

Zinedine-Zidane-has-faith-in-Marseille-Mathieu-Valbuena-and-Zlatan-Ibrahimovic-and-thinks-they-could-shine-in-the-future

Foto: Fullfifa.com

Deze column verscheen op donderdag 8 januari in het Noord-Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en in de Gooi- en Eemlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *