Intussen in Wales – Ched Evans

chedevansagain_3159093c

Op 14 april 2012 scoorde Ched Evans de 3-1 voor Sheffield United tegen Leyton Orient. Het was zijn 35ste goal van het seizoen. Zes dagen later werd de 23-jarige international van Wales naar de gevangenis gebracht vanwege verkrachting van een 19-jarige vrouw.

Evans heeft altijd volgehouden dat het meisje ook seks met hem wilde. Na tweeënhalf jaar kwam de voetballer vrij. Hij had de helft van zijn straf uitgezeten, volgens het Britse rechtssysteem was dat voldoende.

Toen Sheffield hem weer wilde contracteren, dreigden sponsors zich terug te trekken, 157.000 mensen tekenden een petitie. Ook andere clubs durfden niet met Evans in zee te gaan vanwege de heftige reacties. Wie veel verdient, verdient kennelijk ook meer straf.

Ched en een paar vrienden waren gaan stappen in Rhyl, Wales. Middenin de nacht kreeg hij een sms van Clayton McDonald, met wie hij voetbalde in de jeugd van Manchester City: ’Got a bird’. Ched ging naar de hotelkamer waar McDonald seks had met de 19-jarige. Of zijn vriend er ook bij mocht, vroeg McDonald, die daarna de kamer uitging. Evans verliet later het hotel via de brandtrap. Toen de vrouw de volgende ochtend wakker werd, had ze geen idee wat er was gebeurd.

Ze was dronken en ze is verkracht, zeggen de aanklagers. We hadden seks met haar, zij wilde dat ook, zeggen de voetballers. McDonald werd vrijgesproken, Evans niet.

De vrouw is via internet zo bedreigd dat ze vijf keer van identiteit is veranderd en even zo vaak is verhuisd. De carrière van McDonald raakte in het slop. Hij keert nu terug bij Redditch United, waar supporters zijn salaris betalen.

De steenrijke schoonvader van Evans liet een eigen onderzoek uitvoeren. Op basis van nieuwe informatie vernietigden rechters onlangs het vonnis. De nieuwe rechtszaak is in oktober. Deze week tekende Evans een contract bij derde-divisieclub Chesterfield. Hij verdient er 2000 pond per week, een-tiende van zijn salaris bij Sheffield.

De reacties zijn verdeeld. Tegenstanders vinden dat voetballers die veel geld verdienen en veel aanzien hebben (en aan veel meer verleidingen blootstaan dan de gemiddelde salesmanager of beleidsambtenaar) een perfect voorbeeld moeten zijn. En dat is Evans niet.

De voetballer heeft gezegd dat hij een grote fout heeft gemaakt door zijn vriendin te bedriegen. Zij heeft hem vergeven. In januari is hun zoontje geboren. Als perfecte voorbeelden bestaan, dan lijkt mij dit een perfect voorbeeld van liefde en vergeving en moed om verder te gaan, zeker in tijden van haat en geweld en veel vechtscheidingen met langdurige wrok.

En verder zou ik mannen aanraden om nooit te zeggen dat ze een vogel hebben gevangen als ze een vrouw bedoelen. Respect kan je voor veel narigheid behoeden.

Deze column verscheen op donderdag 23 juni in het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en in de Gooi- en Eemlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *