Kan ik december overslaan?

girls-at-christmas-tree-1239755-640x432

Lieve Mona Lisa,

Ik wil graag de decembermaand overslaan. Maar mijn gezin vindt het de fijnste tijd van het jaar. Wat kan ik doen?

Best kerststerretje,

Ik heb met je te doen.

En ook met je gezin.

Soms is het beter voor iedereen om iets apart te doen. Niemand ergert zich dan. Niemand hoeft net te doen alsof hij iets best fijn vindt. Niemand hoeft zich zorgen te maken of een ander het naar zijn zin heeft.

Dus.

Je moet lekker de hele maand december in je eentje naar Australie gaan. Of naar een verlaten hutje in Ierland.

Maar misschien is dat om allerlei redenen niet haalbaar.

In dat geval stel ik voor dat deze december toch fijner of minder erg wordt dan alle voorgaande decembermaanden. Zodat je niet de hele maand november met de kwellende vraag in je hoofd rondloopt of je december kunt overslaan.

Want dat kan niet, lief kerststerretje.

Ken je de serie This Life? Hij is bijna helemaal op youtube te vinden. Een echte aanrader voor donkere dagen, en voor lichte dagen trouwens ook.

Maar daar gaat het nu niet om.

De serie (over een groep Engelse, net afgestudeerde juristen) begint met een scene bij een psycholoog. Een van de hoofdpersonen zegt:

Out there is chaos.

Out there I can’t do anything about anything.

I can’t change anybody else.

But in here (hij wijst naar zijn hoofd)..in here I can decide what it’s gonna be like for me.

Ik denk daar vaak aan, als ik de wereld ingewikkeld vind of niet zo leuk, of niet begrijp.

Over het algemeen geldt dat dingen al gemakkelijker worden als je er niet zo tegenop ziet. Dat klinkt als een cliche, maar sommige cliches zijn waar. Jij kunt nu voor jezelf besluiten dat je deze decembermaand niet zo heel erg gaat vinden. En dan gaat -ie ook minder erg worden. Dat geloof je natuurlijk niet, dat begrijp ik ook wel. Maar het is zo. Tenzij je het eigenlijk diep in je hart helemaal niet anders wilt. Maar dan had je me vast niet geschreven.

Niets gaat vanzelf.

En dus zal er ook praktisch iets veranderen.

Hoe dat gaat gebeuren moet je zelf invullen. Ik kan je wel een paar voorzetten geven.

Bedenk drie dingen die jij echt leuk vindt, die je donkere decembermaand lichter maken, alleen al omdat je je er steeds op kunt verheugen. Een dag shoppen in Maastricht. Acht uur films kijken achter elkaar. Drie taarten op eten. Een lange wandeling maken. Wat Jij Wilt.

Bedenk daarnaast (in overleg) twee of drie dingen die jullie gezamenlijk anders gaan doen. Dat is ook in het belang van je gezin. Alles wordt nog fijner als je weet dat iedereen het naar zijn zin heeft. Stel voor sinterklaasavond allemaal je favoriete top 5 aller tijden vast, vertel er je eigen ‘zomergasten’verhaal bij en geef bijpassende cadeautjes. Componeer op kerstavond samen een muziekstuk. Schrijf met z’n allen een alternatieve tekst voor een weeig kerstliedje. Maak samen een puzzel van 1000 stukjes. Kook op eerste kerstdag allemaal een gerecht uit je favoriete land en ga na elke gang sjoelen. Maak een lange fietstocht.

En schrap de dingen die je echt verschrikkelijk vindt. Dat mag best.

Ik heb nooit een kerstboom. Kerstbomen vind ik lelijk en een irritant obstakel in mijn huis. Samen met mijn dochters heb ik een klein felgekleurd kerstboomlampje gekocht met ballen. Hij is zo kitscherig dat ik er elk jaar weer vrolijk van word.

Maak er wat leuks van, lief kerststerretje.

Verzin iets.

Doe iets.

Het is allemaal beter dan lijdzaam toezien hoe de decembermaand toch weer komt en straks op eerste kerstdag weer mokkend aan een taaie konijnenbout kluiven.

Er zijn trouwens ergere dingen. Echt waar.

Ik wens je een lichte decembermaand.

Met de meeste hoogachting,

Mona Lisa

girls-at-christmas-tree-1239755-640x432

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *