Kan ik iets zeggen over het liken?

Schermafbeelding 2015-10-09 om 17.32.04

Lieve Mona Lisa,

Ik kom uit een vrij grote en hechte familie. De meesten van ons zitten op Facebook. Zoals bij elke groep mensen bestaat onze familie uiteraard ook uit populaire familieleden en minder populaire. Nu heb ik er moeite mee dat de posts van de populaire mensen massaal geliked worden en die van de ‘watjes’ niet. Dat ervaar ik zelf als gênant en zielig. Hoe zou ik dat op een leuke niet bemoeizuchtige manier kunnen bespreken in onze familie? Kan ik hier iets van zeggen en hoe?

PS Zelf word ik veel geliked 😉 dus daar zit de pijn niet.

Lief familielid,

Het is ongelijk verdeeld in de wereld. Sommige kinderen mogen altijd mee de klassen rond, andere kinderen nooit. Een rouwstoet is soms heel lang, en soms maar heel kort.

Wij zijn geneigd te denken dat mensen die populair zijn (en succesvol en rijk en mooi en slank) het gelukkigste zijn, ook al weten we allemaal wel dat geluk vooral in jezelf zit.

Het zou zomaar kunnen dat de familieleden met weinig likes zich daar veel minder druk om maken dan jij. Ze zijn het gewend dat mensen niet spontaan de wave gaan doen als zij ergens binnenkomen, en ik denk zomaar dat ze dat niet erg vinden en zichzelf helemaal niet als zielig beschouwen.

Niet iedereen heeft een groot publiek nodig om gelukkig te zijn en tevreden.

Facebook is niet de echte wereld, het is een rare wereld van mooie plaatjes, van kijk mij eens leuke dingen doen en goede dingen zeggen. Het is een oppervlakkige wereld waar vriendschap uit niets meer kan bestaan dan uit een druk op de ‘vind ik leuk’ knop.

Over die wereld zou ik me niet druk maken.

We leven in de echte wereld. Als iemand van je familie echt eenzaam of ongelukkig is, dan zie je dat vermoedelijk niet aan het aantal likes en dan helpen een paar ‘likes’ extra niet, en ‘opgelegde likes’ al helemaal niet. Dan kun je misschien wel iets anders voor ze doen, als ze dat willen.

De pijn zit ‘m niet in het aantal likes dat jij zelf krijgt, schrijf je. Maar de pijn zit wel bij jou. Jij hebt er last van dat bepaalde familieleden alleen maar posts leuk vinden van populaire mensen. Als je het wilt bespreken, zeg dat dan: dat jíj daar last van hebt.

Maar ik denk dat het veel beter is als je hier zelf mee dealt. Wat iemand leuk vindt of niet leuk vindt, is echt zijn zaak, niet de jouwe. Like en laat liken. Jouw zaak is het om je druk te maken over de dingen die er echt toe doen.

Schermafbeelding 2015-10-09 om 17.30.29

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *