Lewandowski hoort naar de bakker te vliegen

Schermafbeelding 2015-10-15 om 16.49.22

Intussen in Duitsland

Ze vlogen met de helikopter naar een Pools dorpje 30 kilometer verderop om een brioche te kopen. Ik dacht dat ze een broche gingen kopen, maar natuurlijk was het geen broche. Het was een brioche. Een zoet broodje, dat je niet zomaar bakt, want het deeg moet eerst een dag en een nacht in de koelkast rusten of rijzen of misschien wel allebei. Het tochtje kostte 5000 euro, zeggen ze.

Welkom in het leven van Anna en Robert Lewandowski, held van Bayern München en van Polen en gewoon held. Afgelopen weekeinde maakte de 27-jarige aanvaller zijn dertiende goal in de EK-kwalificatiereeks, een evenaring van het record van de Noord-Ierse spits David Healy uit 2008. Klaas-Jan Huntelaar scoorde 12 keer in de voorronde van het EK van 2012. Maar dat was toen.

Twee jaar geleden was de Pool de eerste die een hattrick maakte en vijf keer in een seizoen scoorde tegen Real Madrid. Dit seizoen maakte hij de snelste Duitse hattrick ooit (in drieënhalve minuut) en de snelste vier goals en vijf goals in de Bundesliga. Die vijf doelpunten waren tegen Wolfsburg. Bayern stond met 1-0 achter, Lewandowski viel in en scoorde in negen minuten vijf keer.

Hij is een nummer 9 en een nummer 10 tegelijk. Hij kan combineren en scoren, de ruimte zoeken en vinden, terugzakken en op de juiste plek staan. Wat er gebeurt als je scoort is niet uit te leggen, zei Lewandowski in een interview met persbureau Reuters. ,,Het is het instinct, er is geen tijd om na te denken. De bal vliegt naar je toe en je lichaam doet het.’’

Je lichaam doet het natuurlijk net even anders als je The Body wordt genoemd, omdat je lijf zo gespierd is dat zelfs je medespelers in de kleedkamer met hun ogen staan te knipperen. Na de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Mainz (2 keer Lewandowski) zei Bayern-coach Guardiolo tegen zijn spits dat hij gezellig met Anna naar het bierfeest in München moest gaan. Natuurlijk ben ik thuisgebleven, zei de Pool de volgende ochtend in een telefonisch interview met ESPN. ,,Het was aardig van de manager om te zeggen dat ik mocht gaan, maar we spelen dinsdag weer.´´

Hij heet The Body maar je kunt hem net zo goed The Mind noemen. Lewandowski is ‘mentaal perfect’, zei Leo Beenhakker, die hem als bondscoach van Polen in 2008 liet debuteren in het nationale elftal. Jürgen Klopp, zijn trainer bij Borussia Dortmund, noemde hem een übermensch, omdat hij zich nooit laat provoceren, door niemand niet.

Lewandowski is het broertje van Superman. Dan hóór je naar de bakker te vliegen voor een broodje.

 

Schermafbeelding 2015-10-15 om 16.43.40

(Uit de krant van donderdag 15 oktober. Foto: Pinterest)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *