Liegen

Lieve Mona Lisa,

Mijn beste vriendin heeft een vriend die haar bedriegt en overal over liegt. Haar ouders denken dat het uit is maar ze kan gewoon niet los van hem komen omdat hij haar steeds weer over weet te halen en ook omdat ze denkt dat het anders slecht met hem afloopt.
Nu liegt ze vaak over waar ze is. Ze zegt dan dat ze bij mij is of bij mij slaapt als ze bij haar vriend is en ze wil dat ik ook tegen haar ouders zeg dat ze bij mij was. Ik weet dat ze het heel moeilijk heeft en ik wil haar zeker niet in de steek laten, maar het is ook moeilijk om tegen haar ouders te liegen. Wat moet ik doen?a-real-swampland-in-florida-1374930-1279x852

Beste beste vriendin,

Wat een ingewikkeld gedoe, en wat een nare toestand voor iedereen.
Ik snap dat je in een lastig parket zit.
Maar weet je, eigenlijk doe jij hetzelfde als je vriendin.
Je vriendin accepteert de leugens van haar vriend. Ze wil hem niet in de steek laten omdat ze denkt dat het anders slecht met hem afloopt.
Jij accepteert de leugens van je vriendin omdat jij haar niet in de steek wilt laten.
De leugen regeert hier in een moeras van manipulatief gedrag.
Als je uit deze situatie wilt komen, zeg dan dat jij niet meer mee wilt doen aan het gelieg en bedrieg.
Dat betekent niet dat je je vriendin niet meer wilt helpen, of niet genoeg van haar houdt. Ook al heeft zij dat gevoel misschien wel even.
Het betekent dat je grenzen stelt, dat je trouw bent aan jezelf en vooral: dat je niet langer meedoet aan een naar spel dat uiteindelijk alleen maar slecht kan aflopen.

Met de meeste hoogachting,

Mona Lisa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *