Mijn collega betaalt me niet terug

euro-11-1469513-639x420

Lieve Mona Lisa,

Een paar weken geleden heb ik 15 euro uitgeleend aan een collega. Hij heeft het geld nog niet teruggegeven, ook al heb ik er al een paar keer omgevraagd. Ik heb het idee dat hij steeds een ander smoesje verzint. Het is niet een groot bedrag, maar ik wil het toch terug. Hoe maak ik hem dat duidelijk?

Beste gelduitlener,

Er zijn mensen die lenen nooit iets uit. Ik vind dat altijd een beetje onaardig, maar misschien is het zo gek nog niet. In bijna alle huizen ligt wel iets wat ooit is geleend en nooit is teruggebracht. In de meeste gevallen is het geen ramp. Maar dat u uw 15 euro terug wilt, is meer dan terecht.

Ik heb er zelf een hekel aan om een boek van iemand te lenen, omdat ik weet dat ik ga vergeten om het terug te geven. Mensen die 15 euro moeten lenen zijn vaak niet de meest georganiseerde types. Waarschijnlijk is hier sprake van een combinatie van slordigheid en nonchalance, ook bij het terugbetalen. Ik raad u aan om hem nog eens vriendelijk maar dringend te zeggen dat u die 15 euro terug wil. Heeft hij het weer niet bij zich, spreek dan af dat hij het de volgende dag meeneemt. Vraag of hij het in zijn agenda zet, omdat hij het anders vast weer vergeet. Zeg erbij dat het voor u heel vervelend is om er steeds om te moeten vragen.

Heeft hij het de volgende dag weer niet, dan zou ik hem recht op de man af vragen waarom u het geld nog niet terug heeft. Of hij misschien een probleem heeft of geldzorgen, of het niet belangrijk vindt.

Is de zaak dan nog niet opgelost, dan kunt u het aankaarten op het moment dat er ook andere collega’s bij zijn. ‘Trouwens Piet, jij hebt mij vier weken geleden 15 euro geleend. Heb je het nu toevallig bij je? Nee? Alweer niet? Wat vervelend, ik heb er al een paar keer om gevraagd. Neem je het morgen mee?’

En denk vooral niet dat dat gemeen is. Geld lenen en het niet terugbetalen, dat is gemeen, zelfs als het gaat om 15 euro.

Uiteindelijk kan er een moment komen, dat u uw verlies moet nemen. Dat is heel vervelend, maar het lijkt mij zelf nog veel vervelender om iemand te zijn die 15 euro leent en het gewoon niet terugbetaalt.

Met de meeste hoogachting,

Mona Lisa

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *