Moed

Schermafbeelding 2015-10-12 om 19.00.32

Het scherm bleef wit, er was een storing. Zo kwamen we onverwacht terecht bij Dheepan, de film die een gouden palm won op het festival van Cannes.

Beelden van een vluchtelingenkamp. Dheepan, zijn zogenaamde vrouw en zijn zogenaamde dochter, komen er weg met valse namen, valse leeftijden, valse paspoorten. Paspoorten van andere Srilankezen die het leven lieten in een brute, verwoestende strijd. Het zogenaamde gezin komt terecht in Parijs.

Geen moment, geen minuut, geen seconde begreep ik niet dat de man en de vrouw logen over hun identiteit om uit een uitzichtloze situatie te komen. Ik begreep het helemaal en durfde alleen maar te hopen dat alles zou durven wat zij durfden, als ik ooit in zo een afschuwelijke en onmenselijke situatie zou terechtkomen.

Een week of wat later maakte RTL bekend dat ‘duizenden’ asielzoekers zouden hebben gelogen over hun identiteit, vaak over hun leeftijd, om na het generaal pardon van 2007 aan een verblijfsvergunning te komen. De SP was geschrokken, de VVD sprak van ‘de boel besodemieteren’ en ‘dan moet je maar op de blaren gaan zitten’.

Ik dacht aan de inspanningen die Nederlandse ouders doen voor hun kinderen. Na een lange zoektocht kiezen ze voor de beste school en al die niet aan de verwachtingen voldoet, kiezen ze voor een andere. Ze bestoken leerkrachten met emails en verzoeken om gesprekken. Zij vinden het heel gewoon, dat zij, betrokken, verantwoordelijke ouders, het allerbeste willen voor hun kinderen.

En voor zichzelf.

Het woord fraude viel, toen het ging over mensen die zouden hebben gelogen over hun identiteit.

Ik dacht alleen maar aan het woord moed.

Schermafbeelding 2015-10-12 om 19.00.32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *